fbpx

Kameralność, receptura i ten smak! Przyjemność z piwem rzemieślniczym.

11 Sierpień 2021 rok, godzina 12:08

Odpowiedzią na powtarzalność smaków piw oferowanych przez międzynarodowe koncerny stała się tzw. piwna rewolucja, czyli gwałtowny wzrost małych, lokalnych producentów piwa, którzy postawili na oryginalność i jakość. Miłośnicy chmielowego trunku mieli zwyczajnie dosyć dyktatu wielkich kompanii piwowarskich i swój ulubiony, chmielowy napój zaczęli warzyć na własną rękę. W ten sposób narodziła się istotna gałąź współczesnego rynku piwnego, na którym piwa kraftowe zajmują coraz ważniejszą pozycję.

Piwna rewolucja lub Piwna Nowa Fala

To ogólnoświatowe zjawisko związane z gwałtownym wzrostem zainteresowania konsumentów piwami lokalnymi, które zapewniają zupełnie nowe, często zdecydowanie bogatsze i głębsze doznania smakowe niż tradycyjne piwa sklepowe pochodzące od międzynarodowych, globalnych koncernów. Piwa rzemieślnicze produkowane są na zdecydowanie mniejszą skalę, najczęściej przez niewielkie browary i pasjonatów złocistego trunku, którzy chętnie korzystają zarówno z tradycyjnych receptur, jak i dorzucając nowe składniki, tworzą zupełnie nowe, niezwykle oryginalne połączenia smakowe.

Za kolebkę piwnej rewolucji uznaje się Stany Zjednoczone, gdzie na przełomie lat 60./70. ubiegłego wieku pojawiła się moda na tworzenie lokalnych browarów i piw innych od tych, które oferowały wielkie koncerny. Od swojego początku piwa kraftowe (angielskie słowo craft oznacza rzemiosło) charakteryzowały się znacznie intensywniejszym smakiem niż klasyczne lagery, które zdominowały piwny rynek na całym świecie. Zamiast słodowego, jedynie delikatnie gorzkiego smaku (efekt zastosowania chmielu), nowe piwa rzemieślnicze zapewniały mnóstwo nowych doznań i wrażeń smakowych. Początkowo do ich produkcji używano po prostu większych ilości chmielu, zwłaszcza jego bardziej aromatycznych, amerykańskich, australijskich i nowozelandzkich odmian. Później lokali producenci piwa poszli krok dalej i do wzbogacenia smaków warzonych trunków zaczęli stosować różnego rodzaju dodatki, czego globalni producenci klasycznych lagerów zawsze starali się unikać.

Tak powstały niepowtarzalne piwa, które szybko podbiły serca tysięcy konsumentów. Piwna Nowa Fala zaczęła rozlewać się na inne rynki, docierając również do Polski. W naszym kraju pierwsze rzemieślnicze browary zaczęły powstawać nieco później niż na zachodzie, a o początku piwnej rewolucji nad Wisłą możemy mówić dopiero od drugiej dekady tego wieku. Choć początki były trudne, to jednak piwa rzemieślnicze na stałe zagościły na polskim rynku browarniczym. Co więcej, stale zyskują na popularności, a ich udział w globalnej sprzedaży piwa w Polsce systematycznie rośnie.

Co to jest piwo rzemieślnicze?

Choć brak jednoznacznej definicji, co próbują wykorzystywać globalne koncerny wprowadzając na rynek modyfikowane wersje klasycznych lagerów i wracających do łask piw typu ale, to zasadniczo za piwo rzemieślnicze uznaje się wyłącznie ten trunek, który powstał w małym, lokalnym browarze niezależnym od międzynarodowego kapitału. W zdecydowanej większości są to piwa tworzone przez prawdziwych piwnych pasjonatów, według oryginalnych receptur, z najlepszej jakości odpowiednio wyselekcjonowanych surowców. Co najważniejsze, piwa kraftowe produkowane są niemal zawsze na małą skalę, dzięki czemu producent (piwowar) może kontrolować jakość wykorzystywanych do ich produkcji składników. Produkcja na małą skalę wiąże się oczywiście z mniejszą dostępnością – w wielu przypadkach takie piwo dostępne jest jedynie lokalnie, często sprzedawane wyłącznie w miejscu produkcji, w starym browarze lub odrestaurowanym dworku z restauracją czy hotelem. Dzięki rosnącej popularności sprzedaży internetowej od kilku lat piwa kraftowe sprzedawane są również wysyłkowo. Piwo online to doskonały sposób, by skosztować zupełnie nowych, oryginalnych smaków, bez konieczności osobistego przeszukiwania półek okolicznych marketów.

Co warzą lokalne browary?

Pierwszymi piwami nowej fali były przede wszystkim trunki zawierające większe ilości chmielu niż klasyczne piwa marketowe, przede wszystkim odpowiadające za największą część rynku lagery. Ich znakiem rozpoznawczym była charakterystyczna goryczka, z którą zaczęto kojarzyć wszystkie piwa kraftowe. Co warte podkreślenia, do produkcji tego typu piw coraz częściej wprowadzano dotychczas zdecydowanie mniej popularne, ale bardziej aromatyczne gatunki chmielu amerykańskiego czy australijskiego. W ten sposób powstało mnóstwo nowych odmian piwa o intensywnym, chmielowym smaku i dodatkowych aromatach dostarczających zupełnie innych doznań niż uznawane za dość płytkie w smaku tradycyjne lagery.

Warto pamiętać, że piwa rzemieślnicze to w dużej części piwa górnej fermentacji, choć oczywiście lokalne browary produkują również klasyczne lagery. Cechą charakterystyczną piw typu ale są jednak zdecydowanie głębsze i bogatsze smaki, w związku z czym to właśnie te rodzaje piw zdominowały rynek kraftowych trunków. Do ich najpopularniejszych rodzajów zalicza się przede wszystkim piwa IPA (India Pale Ale – tradycyjne piwo brytyjskie eksportowane do Indii, zawierające znacznie więcej chmielu niż trunki dostępne na rodzimym rynku angielskim) oraz AIPA (American India Pale Ale) bazujące na aromatycznych gatunkach amerykańskiego, australijskiego czy nowozelandzkiego chmielu. Warto pamiętać, że współczesne piwa kraftowe w wielu przypadkach zawierają również dość niecodzienne składniki, których nie uświadczymy w tradycyjnych lagerach. Przykładem są dodatki owocowe, a nawet konopne. Każdy lokalny browar ma własny styl, w związku z czym niemal zawsze oferuje przynajmniej jedno piwo o oryginalnej recepturze, z nietypowym, charakterystycznym składnikiem.

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat