Czym jest pasteryzacja piwa?
Pasteryzacja piwa to nic innego jak metoda konserwacji trunków alkoholowych piwnych poprzez ich podgrzewanie. Proces ten polega na niszczeniu mikroorganizmów, które znajdują się w piwie, poprzez nagrzanie go do odpowiedniej temperatury (zazwyczaj 65-70 stopni Celsjusza). W dzisiejszym artykule wyjaśnimy dokładnie, na czym polega pasteryzacja, jak wygląda proces pasteryzacji, a także co dokładnie oznacza to zagadnienie. Miłej lektury!
Co to jest prohibicja i jaka jest jej historia?
Prohibicja sięga początków XX wieku. W przeszłości dotknęła Polskę, Stany Zjednoczone i inne, światowe gospodarki na skutek zadbania o zdrowie obywateli, a także zmniejszenie chorób psychicznych oraz przestępstw popełnianych z powodu spożywania trunków alkoholowych. Obecnie niektóre państwa nadal praktykują prohibicję, jednak zazwyczaj obejmuje to wyłącznie zasady prohibicji częściowej. Dzisiejszy artykuł poświęcimy w całości prohibicji. Wyjaśnimy, co to jest prohibicja i jaka jest jej historia. Miłej lektury!
Czytaj dalej Co to jest prohibicja i jaka jest jej historia?
Piwo mocne – co to właściwie znaczy?
Określenie „mocne piwo” jest stosowane zarówno przez amatorów trunków alkoholowych, jak i doświadczonych piwoszy. Warto jednak zadać sobie pytanie, czym właściwie są mocne piwa? Jaka jest zawartość alkoholu w piwie mocnym i ile alkoholu mają napoje piwne, które są rzeczywiście mocne? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym artykule. Miłej lektury!
Ile kalorii ma piwo?
Ile kalorii ma piwo? Średnia, miesięczna liczba wyszukiwań tego zapytania w Google oscyluje w granicach 10 000. Nic dziwnego, ponieważ kto z nas nie zastanawiał się, czy od przysłowiowego piwa do obiadu lub kolacji możemy przytyć? Na samym wstępie zaznaczymy, że spożywanie jakichkolwiek trunków alkoholowych w umiarkowanych ilościach nie spowoduje wzrostu wagi, ponieważ finalnie wpływają na to inne, kluczowe elementy tj.: aktywność w ciągu dnia oraz ilość spożywanych kalorii. W dzisiejszym artykule podpowiemy, skąd się bierze kaloryczność piwa, a także ile kalorii mają konkretne rozmiary trunków piwnych. Miłej lektury!
Co oznacza Ale w piwnym słowniku?
Ale to inaczej piwo tzw. górnej fermentacji, do którego produkcji są wykorzystywane drożdże pracujące w wyższej temperaturze. Dzięki temu piwa tego typu wyróżniają się znacznie bardziej złożonym smakiem niż klasyczne lagery. Z historii możemy się dowiedzieć, że piwa Ale zostały zapoczątkowane w Wielkiej Brytanii, jednak były produkowane również w Irlandii, Belgii, Niemczech oraz konkretnych regionach Stanów Zjednoczonych, a także Kanady.
Czym jest filtracja piwa?
Filtracja piwa to bardzo istotny etap umożliwiający przygotowanie wysokiej jakości trunków procentowych. Podwyższa biologiczny i koloidalny okres trwałości do wybranego poziomu. Cały proces jest bezproblemowy, trwając maksymalnie kilkadziesiąt minut. Dzisiejszy artykuł poświęcimy w pełni zagadnieniu filtracji piwa. Wyjaśnimy, co to jest filtracja i na czym dokładnie polega. Miłej lektury!
Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?
Chmiel występuje nie tylko w piwie. Jest on z powodzeniem wykorzystywany także w łagodzeniu poważnych dolegliwości tj. objawy menopauzy, bóle reumatyczne czy problemy z trawieniem. W dzisiejszym artykule przedstawimy, jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel. Opiszemy także jego wygląd, a dodatkowo podpowiemy, kiedy warto zainwestować w wyciąg z szyszek chmielu. Miłej lektury!
Czytaj dalej Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?
Piwo kobiece – co to właściwie jest i czy istnieje?
Nie ma oficjalnego podziału na piwa męskie i kobiece. Przyjęło się natomiast, że płeć piękna woli degustować delikatne, słodkie i owocowe napoje procentowe na bazie wody, jęczmienia i chmielu. Nie brakuje jednak kobiet, które preferują mniej zrównoważone bukiety smakowo-aromatyczne, a co za tym idzie – sięgają po mocniejsze odmiany piw. W dzisiejszym artykule pomożemy wybrać najlepsze piwo dla kobiet i odpowiemy na pytanie, czym właściwie jest piwo kobiece. Zaczynajmy!
Czytaj dalej Piwo kobiece – co to właściwie jest i czy istnieje?
Czy kolor butelki piwa ma znacznie?
Butelki do piwa są bezbarwne lub występują w różnych kolorach – brązowym, niebieskim oraz zielonym. Ostatni z nich (zielony) jest najczęściej spotykaną barwą, natomiast nawet osoby spożywające piwo regularnie mogą nie wiedzieć, skąd to się bierze i dlaczego butelki do piwa są zielone. W dzisiejszym artykule kompleksowo omówimy ten temat, rozwiewając wszelkie wątpliwości. Miłej lektury!
Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach
Dobór przekąski do piwa jest bardzo ważnym aspektem podczas degustacji trunków alkoholowych na bazie wody, jęczmienia oraz chmielu. Pozwala osiągnąć harmonię smaków i aromatów, co stanowi tzw. dopełnienie lub kontrast danej potrawy (dzięki temu uzyskujemy konkretny stopień intensywności posiłku). W dzisiejszym artykule przedstawimy, jak dobrać potrawę do piwa. Kilka słów o smacznych duetach! Miłej lektury.
Czytaj dalej Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach
Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!
Jeśli lubisz piwo, ale za bardzo się na nim nie znasz, skorzystaj z naszego słowniczka objaśniającego podstawowe pojęcia związane z szeroko pojętym browarnictwem. Dla Twojej wygody zebraliśmy w jednym miejscu popularne skróty piwne oraz opisaliśmy najczęściej spotykane rodzaje piw i ich gatunki. Zapraszamy do lektury!
Czytaj dalej Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!
Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!
Jeśli lubisz piwa kraftowe o bardziej złożonym smaku, możesz zacząć przygotowywać je samodzielnie. Wbrew pozorom warzenie piwa nie jest trudne i spokojnie można to robić w warunkach domowych. Potrzebujesz jedynie podstawowego sprzętu do gotowania (warzenia) i fermentacji, miejsca oraz czasu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piwo w domu i czy w ogóle ma to sens, zachęcamy do zapoznania się z dalszą częścią tekstu, ze wskazówkami i ogólnymi poradami dla piwowarów-amatorów.
Czytaj dalej Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!
Jak przygotować pyszne drinki z piwem?
Lekkie, orzeźwiające, najlepiej wyraźnie schłodzone piwo to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia podczas letnich upałów. Oczywiście ten charakterystyczny trunek pijemy przez cały rok, również zimą, na przykład w formie aromatycznego grzańca doprawionego różnego rodzaju przyprawami. Ciekawą propozycją dla spragnionych są również drinki z piwem. Najpopularniejsza ich wersja to U-Boot, czyli piwo z wkładką. Jednak doświadczeni barmani mogą zaoferować znacznie więcej.
Czy w piwie są węglowodany?
Węglowodany to jeden z podstawowych składników odżywczych, bez którego ludzki organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych, również w napojach alkoholowych. Węglowodany w piwie pochodzą ze zbóż. Słód wykorzystywany do warzenia piwa nigdy w całości nie jest przerobiony przez drożdże i jego część pozostaje w gotowym trunku. Im więcej nieprzerobionego słodu, tym więcej węglowodanów. Oczywiście kalorie w piwie to nie tylko węglowodany, ale i alkohol.
Jak i dlaczego piwo się pieni?
Charakterystyczna pianka to nieodłączny element dobrego piwa i coś, dzięki czemu złocisty, bursztynowy lub ciemny, niemal czarny trunek, nabiera oczekiwanych przez piwosza, przyjemnych walorów smakowych. Skąd w ogóle bierze się piana? Czy to jedynie efekt nagazowania piwa dwutlenkiem węgla? A może jest to pochodna sposobu jego nalewania do szklanki lub kufla? W końcu, dlaczego piana w jednym piwie jest gęsta i trwała, a w przypadku innego szybko zanika?
Jak przechowywać piwo?
Większość osób kupione w sklepie piwo odruchowo umieszcza w lodówce i o ile w przypadku tradycyjnych lagerów jest to jak najbardziej zasadne, o tyle w odniesieniu do mocnych piw oraz tych z wysoką zawartością ekstraktu już niekoniecznie. Co warte podkreślenia, w odpowiednim przechowywaniu piwa znaczenie ma nie tylko temperatura, ale także pozycja, w jakiej ustawiamy butelki. Trzeba również wspomnieć o możliwości leżakowania piwa. Dla niektórych gatunków piw jest to wręcz wskazane.
Jak zostać domowym piwowarem?
Produkcja domowego piwa może przynieść wiele satysfakcji, zwłaszcza gdy opanujesz podstawy i zabierzesz się za samodzielne tworzenie zacierów. Gdy dopiero zaczynasz i nie chcesz szybko się zniechęcić, na początku sięgnij po brewkity, czyli gotowe zestawy do produkcji domowego piwa określonego gatunku. W kolejnym etapie możesz przejść do słodowych ekstraktów, a dopiero na końcu zabrać się za produkcję piwa od podstaw, czyli od samodzielnego przygotowania zacieru ze słodu i jego filtracji.
Skąd się bierze gorycz w piwie?
Każdy, kto choć raz spróbował dowolnego rodzaju piwa, z pewnością jako jeden z charakterystycznych elementów jego smaku wymieni gorycz. Oczywiście poziom goryczy nie jest stały i dla różnych stylów oraz gatunków piw może być diametralnie inny. Zwykle jest on pochodną gatunku i ilości użytego chmielu oraz zastosowanej metody warzenia. W tradycyjnych piwach typu lager poziom goryczy jest dość niski, natomiast w piwach typu IPA i AIPA bardzo wysoki.
Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe wakacje, a przy okazji zaliczasz się do grona miłośników piwa, zwłaszcza trunków produkowanych na niewielką skalę, przez regionalne browary, koniecznie zapoznaj się z listą polskich i zagranicznych miast, w których czeka na Ciebie mnóstwo atrakcji. Ułatwieniem w podjęciu trafnej decyzji wyjazdowej może być przygotowany przez serwis money.co.uk ranking najlepszych na świecie miast dla piwoszy. Co ciekawe, na globalnej liście znalazły się aż trzy polskie miasta.
5 przepisów na dania mięsne z piwem!
Jasny lager, ciemny porter lub silnie orzeźwiające IPA to popularne trunki, które smakują podane nie tylko w kuflu, ale i na talerzu. Piwo od wieków stosowane było w kuchni. W średniowieczu, ze względu na zawiesisty charakter i kaloryczne dodatki, było rodzajem płynnej potrawy, która wzbogacała codzienną, na ogół dość ubogą dietę, zwłaszcza w okresach postu. Współcześnie piwa używa się m.in. jako bazy do przygotowania marynat, sosów czy panierek, podbijając smak wielu mięsnych potraw.