Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!

16 Maj 2022 rok, godzina 11:13

Jeśli lubisz piwo, ale za bardzo się na nim nie znasz, skorzystaj z naszego słowniczka objaśniającego podstawowe pojęcia związane z szeroko pojętym browarnictwem. Dla Twojej wygody zebraliśmy w jednym miejscu popularne skróty piwne oraz opisaliśmy najczęściej spotykane rodzaje piw i ich gatunki. Zapraszamy do lektury!

Czytaj dalej Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!

Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!

04 Maj 2022 rok, godzina 11:02

Jeśli lubisz piwa kraftowe o bardziej złożonym smaku, możesz zacząć przygotowywać je samodzielnie. Wbrew pozorom warzenie piwa nie jest trudne i spokojnie można to robić w warunkach domowych. Potrzebujesz jedynie podstawowego sprzętu do gotowania (warzenia) i fermentacji, miejsca oraz czasu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piwo w domu i czy w ogóle ma to sens, zachęcamy do zapoznania się z dalszą częścią tekstu, ze wskazówkami i ogólnymi poradami dla piwowarów-amatorów.

Czytaj dalej Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!

Jak przygotować pyszne drinki z piwem?

27 Kwiecień 2022 rok, godzina 10:55

Lekkie, orzeźwiające, najlepiej wyraźnie schłodzone piwo to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia podczas letnich upałów. Oczywiście ten charakterystyczny trunek pijemy przez cały rok, również zimą, na przykład w formie aromatycznego grzańca doprawionego różnego rodzaju przyprawami. Ciekawą propozycją dla spragnionych są również drinki z piwem. Najpopularniejsza ich wersja to U-Boot, czyli piwo z wkładką. Jednak doświadczeni barmani mogą zaoferować znacznie więcej.

Czytaj dalej Jak przygotować pyszne drinki z piwem?

Czy w piwie są węglowodany?

16 Kwiecień 2022 rok, godzina 10:48

Węglowodany to jeden z podstawowych składników odżywczych, bez którego ludzki organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych, również w napojach alkoholowych. Węglowodany w piwie pochodzą ze zbóż. Słód wykorzystywany do warzenia piwa nigdy w całości nie jest przerobiony przez drożdże i jego część pozostaje w gotowym trunku. Im więcej nieprzerobionego słodu, tym więcej węglowodanów. Oczywiście kalorie w piwie to nie tylko węglowodany, ale i alkohol.

Czytaj dalej Czy w piwie są węglowodany?

Jak i dlaczego piwo się pieni?

04 Marzec 2022 rok, godzina 07:41

Charakterystyczna pianka to nieodłączny element dobrego piwa i coś, dzięki czemu złocisty, bursztynowy lub ciemny, niemal czarny trunek, nabiera oczekiwanych przez piwosza, przyjemnych walorów smakowych. Skąd w ogóle bierze się piana? Czy to jedynie efekt nagazowania piwa dwutlenkiem węgla? A może jest to pochodna sposobu jego nalewania do szklanki lub kufla? W końcu, dlaczego piana w jednym piwie jest gęsta i trwała, a w przypadku innego szybko zanika?

Czytaj dalej Jak i dlaczego piwo się pieni?

Jak przechowywać piwo?

25 Luty 2022 rok, godzina 07:29

Większość osób kupione w sklepie piwo odruchowo umieszcza w lodówce i o ile w przypadku tradycyjnych lagerów jest to jak najbardziej zasadne, o tyle w odniesieniu do mocnych piw oraz tych z wysoką zawartością ekstraktu już niekoniecznie. Co warte podkreślenia, w odpowiednim przechowywaniu piwa znaczenie ma nie tylko temperatura, ale także pozycja, w jakiej ustawiamy butelki. Trzeba również wspomnieć o możliwości leżakowania piwa. Dla niektórych gatunków piw jest to wręcz wskazane.

Czytaj dalej Jak przechowywać piwo?

Jak zostać domowym piwowarem?

15 Luty 2022 rok, godzina 07:23

Produkcja domowego piwa może przynieść wiele satysfakcji, zwłaszcza gdy opanujesz podstawy i zabierzesz się za samodzielne tworzenie zacierów. Gdy dopiero zaczynasz i nie chcesz szybko się zniechęcić, na początku sięgnij po brewkity, czyli gotowe zestawy do produkcji domowego piwa określonego gatunku. W kolejnym etapie możesz przejść do słodowych ekstraktów, a dopiero na końcu zabrać się za produkcję piwa od podstaw, czyli od samodzielnego przygotowania zacieru ze słodu i jego filtracji.

Czytaj dalej Jak zostać domowym piwowarem?

Skąd się bierze gorycz w piwie?

02 Luty 2022 rok, godzina 07:17

Każdy, kto choć raz spróbował dowolnego rodzaju piwa, z pewnością jako jeden z charakterystycznych elementów jego smaku wymieni gorycz. Oczywiście poziom goryczy nie jest stały i dla różnych stylów oraz gatunków piw może być diametralnie inny. Zwykle jest on pochodną gatunku i ilości użytego chmielu oraz zastosowanej metody warzenia. W tradycyjnych piwach typu lager poziom goryczy jest dość niski, natomiast w piwach typu IPA i AIPA bardzo wysoki.

Czytaj dalej Skąd się bierze gorycz w piwie?

Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!

14 Styczeń 2022 rok, godzina 10:36

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe wakacje, a przy okazji zaliczasz się do grona miłośników piwa, zwłaszcza trunków produkowanych na niewielką skalę, przez regionalne browary, koniecznie zapoznaj się z listą polskich i zagranicznych miast, w których czeka na Ciebie mnóstwo atrakcji. Ułatwieniem w podjęciu trafnej decyzji wyjazdowej może być przygotowany przez serwis money.co.uk ranking najlepszych na świecie miast dla piwoszy. Co ciekawe, na globalnej liście znalazły się aż trzy polskie miasta.

Czytaj dalej Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!

5 przepisów na dania mięsne z piwem!

04 Styczeń 2022 rok, godzina 13:40

Jasny lager, ciemny porter lub silnie orzeźwiające IPA to popularne trunki, które smakują podane nie tylko w kuflu, ale i na talerzu. Piwo od wieków stosowane było w kuchni. W średniowieczu, ze względu na zawiesisty charakter i kaloryczne dodatki, było rodzajem płynnej potrawy, która wzbogacała codzienną, na ogół dość ubogą dietę, zwłaszcza w okresach postu. Współcześnie piwa używa się m.in. jako bazy do przygotowania marynat, sosów czy panierek, podbijając smak wielu mięsnych potraw.

Czytaj dalej 5 przepisów na dania mięsne z piwem!

Na czym polega destylacja alkoholu?

15 Grudzień 2021 rok, godzina 13:30

Zgodnie z definicją zaczerpniętą z Wikipedii za destylację uznaje się proces rozdzielenia ciekłej, wieloskładnikowej mieszaniny poprzez jej odparowanie, a następnie skroplenie występujących w niej składników. W przypadku destylacji alkoholu cieczą jest zwykle zacier, a izolowanym z niej składnikiem alkohol. Nawet przy wykorzystaniu prostej metody garnkowej czystość uzyskanego alkoholu, zwłaszcza po jego kilkukrotnej destylacji, może wynosić około 90 procent. W ten sposób od lat produkuje się domowy bimber.

Czytaj dalej Na czym polega destylacja alkoholu?

Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?

02 Grudzień 2021 rok, godzina 13:12

Łyk zimnego piwa, zwłaszcza w upalny dzień lata, nie tylko orzeźwia, ale i doskonale gasi pragnienie. Czy podawanie mocno schłodzonego trunku jest jednak zawsze właściwe? Do jakiej temperatury należy schłodzić piwo, by nie utracić jego naturalnych właściwości smakowych i zapachowych? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak optymalna temperatura podawania piwa? Jak w tym kontekście klasyfikować piwa grzane?

Czytaj dalej Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?

Jak właściwie degustować piwo?

30 Listopad 2021 rok, godzina 12:49

Jeśli chętnie sięgasz po piwa kraftowe oferujące głębsze smaki, naucz się podstaw ich prawidłowej degustacji. Dzięki odpowiedniemu podawaniu takiego piwa zyskasz możliwość odkrycia zaklętych w nim, niezwykle oryginalnych aromatów. Co warte podkreślenia, umiejętna degustacja odnosi się nie tylko do piw rzemieślniczych, ale i popularnych lagerów z marketu. Serwując je w szkle, w odpowiedniej temperaturze, wydobędziesz z nich pełnię prostszych, ale równie przyjemnych, orzeźwiających smaków.

Czytaj dalej Jak właściwie degustować piwo?

Rodzaje szkła do piwa

15 Listopad 2021 rok, godzina 12:46

Jeśli szukasz sposobu na wydobycie głębi aromatu określonego gatunku piwa, musisz zadbać nie tylko o jego odpowiednią temperaturę, ale także rodzaj szkła, w jakim zamierzasz je podać. Zdecydowana większości współczesnych pubów korzysta z wysokich szklanek o cienkich ściankach lub kufli wykonanych z grubego, ciężkiego szkła, uzupełnionych charakterystycznym uchwytem. Piwo może być serwowane również w innych rodzajach szkła. Z jakimi jego rodzajami możesz się spotkać w pubie lub restauracji?

Czytaj dalej Rodzaje szkła do piwa

To Świeże jest, człowieku

27 Październik 2021 rok, godzina 08:53

To Świeże jest, człowieku – przekonuje Piotr Stramowski w klipie, którym zainaugurowaliśmy kampanię wizerunkową piw z grupy Manufaktura, warzonych w Browarze Tenczynek. Kampania dotyczy największych przebojów Manufaktury – piwa Świeżego, Marakuja, Pils, Double IPA. W reklamach internetowych obecne będzie również piwo BUH.

Nowy ambasador browaru Tenczynek!

Jak działa piwo na włosy i jak zrobić piwną płukankę?

14 Październik 2021 rok, godzina 12:42

W nie tak odległych czasach, gdy dostępność szamponów i odżywek do włosów była mocno ograniczona, jako alternatywy używano ogólnodostępnych produktów spożywczych, z których przygotowywano odżywcze maski i wzmacniające płukanki. Doskonałym przykładem takiego produktu jest piwo. Najczęściej sięgały po nie panie, którym zależało na wzmocnieniu i nabłyszczeniu włosów. Odżywcza płukanka z piwa miała zapobiegać również nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy oraz likwidować problemy z łupieżem.

Czy piwo to dobry pomysł na prezent?

14 Październik 2021 rok, godzina 12:37

Wręczanie alkoholu w formie podziękowania, świątecznego upominku, imieninowego lub urodzinowego prezentu ma długą tradycję i jest zwyczajem chętnie praktykowanym przez wielu mężczyzn. Oczywiście najczęściej jest to alkohol wysokoprocentowy typu whisky, koniak, gatunkowa wódka czy regionalna okowita. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by takim okolicznościowym upominkiem stało się również dobrej jakości piwo rzemieślnicze o głębokim, niepowtarzalnym smaku.

Jak zrobić grzane piwo?

14 Październik 2021 rok, godzina 12:31

Popularny grzaniec to alkoholowy napój na bazie piwa lub wina, wzbogacony różnego rodzaju dodatkami nadającymi mu dość specyficzny smak i według powszechnej opinii, również specjalne, pożądane przez wielu właściwości. W medycynie ludowej grzane piwo zalecane było m.in. jako sposób na złagodzenie objawów przeziębienia.

Najlepsze przepisy na zupę z piwem

14 Październik 2021 rok, godzina 12:23

Dziś piwo nie kojarzy się z zupą, ale w średniowieczu było popularną bazą do przygotowania kalorycznego posiłku urozmaicającego codzienną, zwykle dość ubogą dietę. Tradycyjna zupa z piwem, czyli tzw. piwna polewka zabielana śmietaną lub mlekiem z dodatkiem twarogu, jaj, czerstwego pieczywa lub innych dostępnych produktów spożywczych, to jedna z najstarszych polskich zup. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiają się w królewskich kronikach z 1394 roku.

Łyk historii, czyli piwo w średniowieczu!

11 Sierpień 2021 rok, godzina 12:10

Historia piwa w nieodłączny sposób łączy się z dziejami ludzkiej cywilizacji, niemal wprost wynikając z umiejętności uprawy i przetwórstwa zbóż. Pierwsze świadectwa stosowania piwa pochodzą z Mezopotamii. Wiemy również, że był to trunek popularny wśród starożytnych Babilończyków i Egipcjan. Po okresie greckiej i rzymskiej dominacji wina, piwo wróciło do łask w średniowieczu. Oczywiście ówczesny trunek różnił się od piw współczesnych. Jak zatem przebiegała jego ewolucja?

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat