COŚ Tropikalny za 1zł przy zamówieniu za min. 250zł! Zamów teraz!

5 przepisów na dania mięsne z piwem!

04 Styczeń 2022 rok, godzina 13:40

Jasny lager, ciemny porter lub silnie orzeźwiające IPA to popularne trunki, które smakują podane nie tylko w kuflu, ale i na talerzu. Piwo od wieków stosowane było w kuchni. W średniowieczu, ze względu na zawiesisty charakter i kaloryczne dodatki, było rodzajem płynnej potrawy, która wzbogacała codzienną, na ogół dość ubogą dietę, zwłaszcza w okresach postu. Współcześnie piwa używa się m.in. jako bazy do przygotowania marynat, sosów czy panierek, podbijając smak wielu mięsnych potraw.

Golonka po bawarsku – w piwie

To klasyka kuchni nie tylko niemieckiej, ale i polskiej. Jednocześnie jest to jeden z najpopularniejszych przepisów na danie mięsne uwzględniających zastosowanie piwa. Najczęściej polecanym wyborem jest w tym przypadku piwo ciemne i mocne, o dużej zawartości ekstraktu, typu porter. Oczywiście, gdy nie mamy takiego piwa pod ręką, równie dobrze może to być popularny lager, na przykład kraftowe piwo pils. Lepsze są jednak piwa mocniejsze, typu ale, które zawierają więcej ekstraktu, charakteryzujące się bardziej złożonymi smakami, co działa na korzyść pieczonej golonki.

Składniki na golonkę w piwie po bawarsku:

  • 2 golonki tylne
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mały por
  • 1 szklanka piwa, najlepiej ciemnego typu porter
  • 0,5 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pieprz mielony i sól do smaku

Golonki myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Po pierwszej godzinie gotowania do wywaru dodajemy oczyszczoną marchewkę, pietruszkę i seler. Wodę solimy. Po kolejnej godzinie gotowania golonki wyjmujemy z garnka i studzimy. Gdy mięso się gotuje, mamy czas na przygotowanie marynaty. Piwo mieszamy z przyprawami i rozgniecionymi lub przeciśniętymi przez praskę, obranymi z łuski ząbkami czosnku. Po wystudzeniu golonek polewamy je naszą piwną marynatą i odstawiamy na kilkadziesiąt minut, by całość się przegryzła. Następnie golonki układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez godzinę. Marynaty nie wylewamy, lecz używamy do podlewania mięsa w czasie pieczenia. Dzięki temu golonki zyskają pełniejszy aromat i piękny, ciemny kolor. Tak przygotowane mięso możemy podawać z pieczywem, zasmażaną kapustą, musztardą lub chrzanem.

Wątróbka duszona w piwie

To wyjątkowy połączenie, dzięki któremu podroby zyskują zupełnie nowe oblicze. Duszona w piwie wątróbka staje się bardziej miękka i delikatna w smaku. Jeśli nie chcesz podbijać charakterystycznej goryczki, zastosuj piwo wyraźnie słodowe, z mniejszą zawartością ekstraktu. Dobrym wyborem może być również lekkie piwo pils, z regionalnego browaru. Do potrawy możesz dodać garść słodkich rodzynek, które przełamią goryczkę wątróbki i chmielu. W przepisie na wątróbkę z piwem możesz korzystać zarówno z podrobów wieprzowych, jak i drobiowych.

Składniki na wątróbkę w piwie:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2/3 szklanki lekkiego piwa – może być typowy lager, na przykład pilzner
  • garść rodzynek
  • olej roślinny, rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbkę oczyszczamy i myjemy. W przypadku wątróbki wieprzowej warto pokroić ją na mniejsze kawałki, dzięki czemu szybciej i bardziej równomiernie się usmaży. Wątróbkę drobiową smażymy w całości. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po 2 minutach dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku i całość podsmażamy jeszcze przez około 1-2 minuty. Dodajemy wątróbkę i smażymy. Gdy podroby delikatnie się zarumienią, należy je posolić, ewentualnie popieprzyć. W tym momencie dodajemy do wątróbki garść słodkich rodzynek i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie całość zalewamy piwem i gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy temperaturę do minimum. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną wątróbkę możemy podawać z ziemniakami, pieczywem lub ryżem.

Kaczka na święta w piwie

Miodowo-piwna marynata do kaczki to tradycyjny sposób na zmiękczenie mięsa i nadanie mu pięknego, bursztynowego koloru. Dzięki marynacie z piwa pieczone mięso nie powinno być nadmiernie przesuszone. Dodatkowo zyska niepowtarzalną barwę, aromat i smak. Kaczka w piwie to klasyczny przepis na święta i doskonały sposób, by ugościć całą rodzinę. Do przygotowania potrawy dla czterech osób wystarczy jedna kaczka podzielona na ćwiartki – dwie nóżki z fragmentem piersi i dwa skrzydła z większą częścią piersi.

Składniki na świąteczną kaczkę w piwie:

  • 1 duża kaczka podzielona na ćwiartki
  • szklanka piwa, najlepiej ciemnego i mocnego, z dużą zawartością ekstraktu
  • łyżeczka miodu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego, ewentualnie suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub lubczyku
  • sól i pieprz do smaku

Kaczkę dzielimy na cztery porcje. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy ziołami. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy na drobne plasterki. Dodajemy do mięsa. Całość zalewamy szklanką ciemnego piwa wymieszanego z łyżeczką miodu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza, od czasu do czasu polewając mięso piwnym sosem i wytopionym tłuszczem. Dzięki temu kaczka nie wyschnie i nie stwardnieje, a skórka pięknie się zarumieni. Kaczkę możemy podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Ćwiartki kurczaka w piwie

To przepis będący doskonałą alternatywą dla kaczki w piwie. Takie danie jest tańsze, łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, a zapewnia podobne doznania smakowe. W wersji dla czterech osób wystarczy zakupić 4 ćwiartki z kurczaka lub duże nóżki, ewentualnie 8 większych podudzi. Podobnie jak w przypadku świątecznej kaczki w piwie, jako baza sosu najlepiej sprawdzi się ciemny, mocny trunek typu porter. W ostateczności może być to jednak zwykły lager. Wystarczy jedna butelka.

Składniki na ćwiartki kurczaka w piwie:

  • 4 ćwiartki lub duże nogi kurczaka
  • szklanka piwa typu porter lub jasnego lagera
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej roślinny
  • słodka papryka
  • mielona chili lub ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Mięso myjemy i osuszamy. Nacieramy olejem, a następnie solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodopornym lub żeliwnej brytfannie. Do szklanki piwa dodajemy łyżeczkę miodu i dla przełamania słodyczy szczyptę chili lub nieco większą ilość ostrej papryki. Ćwiartki kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy mięso się zarumieni, podlewamy je piwnym sosem. Następnie jeszcze kilka razy polewamy je sosem zmieszanym z wytopionym tłuszczem zbierającym się na dnie naczynia. Dzięki temu pieczone ćwiartki nabiorą pięknego, złocistego koloru. Skórka się zarumieni i stanie się bardziej chrupiąca. Tak przygotowane mięso można podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub pieczywem.

Kurczak na butelce z piwem

To jeden z najbardziej charakterystycznych przepisów uwzględniających wykorzystanie piwa w butelce, gdzie kluczowym elementem dania jest właśnie butelka i znajdujące się w niej, odpowiednio doprawione piwo. Do przygotowania potrawy potrzebny jest średniej wielkości kurczak, butelka z piwem typu lager – dobrym wyborem może być również delikatne w smaku piwo pszeniczne, oraz garść powszechnie stosowanych przypraw.

Składniki do przygotowania kurczaka na butelce piwa:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 1 butelka piwa jasnego – dobrym wyborem będzie piwo pils lub pszeniczne
  • olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryka lub szczypta chili
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane mięso nacieramy olejem roślinnym, najlepiej rzepakowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Pamiętamy, aby kurczaka natrzeć solą również od środka. Z butelki odlewamy pół szklanki piwa i dodajemy do niego pół łyżeczki ostrej papryki lub szczyptę chili. Do wnętrza kurczaka wciskamy pozbawioną papierowej etykiety butelkę z piwem, by szyjka wyszła przez szyję, a denko pozwoliło ustabilizować całą konstrukcję. Ustawiamy butelkę z nadzianym na nią kurczakiem w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 60-90 minut od czasu do czasu polewając kurczaka piwem zmieszanym z ostrą papryką – jeśli piwo z butelki nie będzie wypływało, stale nawilżając kurczaka, można dosypać do niego odrobinę soli.

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat