ukończone 18 lat?
Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?
Chmiel występuje nie tylko w piwie. Jest on z powodzeniem wykorzystywany także w łagodzeniu poważnych dolegliwości tj. objawy menopauzy, bóle reumatyczne czy problemy z trawieniem. W dzisiejszym artykule przedstawimy, jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel. Opiszemy także jego wygląd, a dodatkowo podpowiemy, kiedy warto zainwestować w wyciąg z szyszek chmielu. Miłej lektury!
Jakie właściwości ma chmiel?
Chmiel wyróżnia się licznymi właściwościami leczniczymi. Działa rozkurczowo, a dodatkowo pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego oraz śluzu. Rekomendujemy stosować go jako środek uspokajający, pomagający w drażliwości czy bezsenności. Z doświadczenia możemy stwierdzić, iż wyciąg z chmielu (obecny w dużych ilościach również w piwach typu lager) wspiera leczenie zapalenia korzonków nerwowych, a także trudno gojących się ran.
Zastosowanie chmielu
Najkorzystniejsze zastosowanie ma chmiel zwyczajny. Można go wykorzystać w celu poprawy apetytu, ułatwienia trawienia, przeciwbakteryjnie, uspokajająco, rozkurczowo, a nawet nasennie. Uważamy, że warto go stosować, gdy:
- borykamy się z bezsennością lub ogólnym znużeniem;
- jesteśmy ciągle zmęczeni;
- mamy wzdęcia, problemy z trawieniem i układem pokarmowym;
- wypadają nam włosy;
- nie możemy pozbyć się stanów zapalnych skóry lub bóli reumatycznych.
Pamiętajmy, że zastosowanie chmielu może wiązać się również z działaniami niepożądanymi. Otóż z racji właściwości usypiających i uspokajających nie powinny dawkować chmielu zwyczajnego osoby kierujące pojazdami. Szyszynki chmielu nie są wskazane także dzieciom do 12. roku życia oraz kobietom w ciąży.
Jak wygląda chmiel?
Kwiaty chmielu są podobne do szyszek będących podstawowym surowcem tej rośliny, natomiast jej kłącza osiągają wysokość nawet 10 metrów. W zależności od konkretnego regionu i metod stosowanych do hodowli chmiel występuje w kilku odmianach, m.in.:
- chmiel zwyczajny,
- chmiel japoński,
- chmiel nowomeksykański.
Warto również wspomnieć, iż pierwotne pochodzenie tej rośliny zawdzięczamy terenom Chin. Aktualnie hodowana jest w wielu miejscach na całym świecie, głównie od południowej, słonecznej strony w krajach oferujących szybki i mocny wzrost żyznej gleby. Z tych regionów wywodzi się też nasze piwo pils.
Wyciąg z szyszek z chmielu – kiedy warto?
Szyszki chmielu warto wykorzystać w celu zapobiegania chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. Są one również bardzo pomocne w leczeniu próchnicy, a dodatkowo łagodzą objawy menopauzy (np. uderzenia gorąca). Naszym zdaniem jedną z największych zalet oferowanych przez szyszki chmielu okazują się właściwości przeciwbólowe, uspokajające i przeciwzapalne.
Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel? – podsumowanie
Chmiel można zastosować do łagodzenia wielu dolegliwości. Występuje nie tylko w trunkach typu piwo, ale również w niektórych lekarstwach i preparatach. Cena tej rośliny wynosi 25 zł za kilogram, w zależności od tego, czy jest to chmiel zwyczajny, japoński czy nowomeksykański. Szyszki chmielu nie są polecane głównie kobietom w ciąży oraz dzieciom poniżej 12. roku życia.
FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi
Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi na temat zastosowania i właściwości chmielu.
#1 Czy chmiel jest moczopędny?
Tak. Chmiel jest nie tylko moczopędny, ale również działa przeciwzapalnie oraz antyutleniająco. Pozwala także pozbyć się nadmiernej drażliwości i jak już wcześniej wspomnieliśmy – sprawdza się podczas utrudnionego zasypiania.
#2 Co robi się z chmielu oprócz piwa?
Suszone szyszki chmielu można z powodzeniem wykorzystać w celu sporządzenia kąpieli uspokajających. To nie wszystko, bowiem chmiel używają także producenci kremów i maseczek do cery wrażliwej.
#3 Czy chmiel szkodzi ciąży?
Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających fakt, że chmiel szkodzi ciąży. Potwierdzone są natomiast zastosowania chmielu tj. możliwość zwalczania grzybów, wirusów i bakterii dzięki spożywaniu tej rośliny (np. w tabletkach).
#4 Ile chmielu dodaje się do piwa?
Na 20 litrów klasycznego piwa pszenicznego zużywa się ok. 200 gramów chmielu (i przynajmniej 5 kg słodów).