Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?

25 Maj 2022 rok, godzina 11:38

Chmiel występuje nie tylko w piwie. Jest on z powodzeniem wykorzystywany także w łagodzeniu poważnych dolegliwości tj. objawy menopauzy, bóle reumatyczne czy problemy z trawieniem. W dzisiejszym artykule przedstawimy, jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel. Opiszemy także jego wygląd, a dodatkowo podpowiemy, kiedy warto zainwestować w wyciąg z szyszek chmielu. Miłej lektury!

Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?

Jakie właściwości ma chmiel?

Chmiel wyróżnia się licznymi właściwościami leczniczymi. Działa rozkurczowo, a dodatkowo pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego oraz śluzu. Rekomendujemy stosować go jako środek uspokajający, pomagający w drażliwości czy bezsenności. Z doświadczenia możemy stwierdzić, iż wyciąg z chmielu (obecny w dużych ilościach również w piwach typu lager) wspiera leczenie zapalenia korzonków nerwowych, a także trudno gojących się ran.

Zastosowanie chmielu

Najkorzystniejsze zastosowanie ma chmiel zwyczajny. Można go wykorzystać w celu poprawy apetytu, ułatwienia trawienia, przeciwbakteryjnie, uspokajająco, rozkurczowo, a nawet nasennie. Uważamy, że warto go stosować, gdy:

  • borykamy się z bezsennością lub ogólnym znużeniem;
  • jesteśmy ciągle zmęczeni;
  • mamy wzdęcia, problemy z trawieniem i układem pokarmowym;
  • wypadają nam włosy;
  • nie możemy pozbyć się stanów zapalnych skóry lub bóli reumatycznych.

Pamiętajmy, że zastosowanie chmielu może wiązać się również z działaniami niepożądanymi. Otóż z racji właściwości usypiających i uspokajających nie powinny dawkować chmielu zwyczajnego osoby kierujące pojazdami. Szyszynki chmielu nie są wskazane także dzieciom do 12. roku życia oraz kobietom w ciąży.

Jak wygląda chmiel?

Kwiaty chmielu są podobne do szyszek będących podstawowym surowcem tej rośliny, natomiast jej kłącza osiągają wysokość nawet 10 metrów. W zależności od konkretnego regionu i metod stosowanych do hodowli chmiel występuje w kilku odmianach, m.in.:

  • chmiel zwyczajny,
  • chmiel japoński,
  • chmiel nowomeksykański.

Warto również wspomnieć, iż pierwotne pochodzenie tej rośliny zawdzięczamy terenom Chin. Aktualnie hodowana jest w wielu miejscach na całym świecie, głównie od południowej, słonecznej strony w krajach oferujących szybki i mocny wzrost żyznej gleby. Z tych regionów wywodzi się też nasze piwo pils.

Wyciąg z szyszek z chmielu – kiedy warto?

Szyszki chmielu warto wykorzystać w celu zapobiegania chorobie Parkinsona oraz Alzheimera. Są one również bardzo pomocne w leczeniu próchnicy, a dodatkowo łagodzą objawy menopauzy (np. uderzenia gorąca). Naszym zdaniem jedną z największych zalet oferowanych przez szyszki chmielu okazują się właściwości przeciwbólowe, uspokajające i przeciwzapalne.

Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel? – podsumowanie

Chmiel można zastosować do łagodzenia wielu dolegliwości. Występuje nie tylko w trunkach typu piwo, ale również w niektórych lekarstwach i preparatach. Cena tej rośliny wynosi 25 zł za kilogram, w zależności od tego, czy jest to chmiel zwyczajny, japoński czy nowomeksykański. Szyszki chmielu nie są polecane głównie kobietom w ciąży oraz dzieciom poniżej 12. roku życia.

FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi

Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi na temat zastosowania i właściwości chmielu.

#1 Czy chmiel jest moczopędny?

Tak. Chmiel jest nie tylko moczopędny, ale również działa przeciwzapalnie oraz antyutleniająco. Pozwala także pozbyć się nadmiernej drażliwości i jak już wcześniej wspomnieliśmy – sprawdza się podczas utrudnionego zasypiania.

#2 Co robi się z chmielu oprócz piwa?

Suszone szyszki chmielu można z powodzeniem wykorzystać w celu sporządzenia kąpieli uspokajających. To nie wszystko, bowiem chmiel używają także producenci kremów i maseczek do cery wrażliwej.

#3 Czy chmiel szkodzi ciąży?

Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających fakt, że chmiel szkodzi ciąży. Potwierdzone są natomiast zastosowania chmielu tj. możliwość zwalczania grzybów, wirusów i bakterii dzięki spożywaniu tej rośliny (np. w tabletkach).

#4 Ile chmielu dodaje się do piwa?

Na 20 litrów klasycznego piwa pszenicznego zużywa się ok. 200 gramów chmielu (i przynajmniej 5 kg słodów).

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat