ukończone 18 lat?
Klasyczne przepisy na pyszne żeberka w piwie!
Miłośnicy słodowego napoju o wyraźnie chmielowym smaku swój ulubiony trunek mogą wykorzystać nie tylko do gaszenia pragnienia i chłodzenia się podczas największych letnich upałów, ale także do przygotowania sycących, niezwykle aromatycznych potraw. Doskonałym przykładem takiego dania są żeberka w piwie. To klasyczne połączenie zapewnia mnóstwo fantastycznych doznań kulinarnych, kusząc wyjątkowym zapachem i delikatną konsystencją przepysznego mięsa.
Do przygotowania żeberek, w zależności od wybranego przepisu i własnych upodobań kulinarnych, możesz wykorzystać zarówno jasne piwo pils, jak i ciemne porter. Oczywiście najlepiej, gdy jest to aromatyczne piwo rzemieślnicze przygotowane na bazie najwyższej jakości słodu i odpowiednio wyselekcjonowanych gatunków chmielu. Ważny jest również wybór dobrej jakości mięsa. Najlepszy smak zapewnią dość chude, ale jednocześnie grube i mięsiste kawałki świeżych żeberek wieprzowych zakupionych u zaprzyjaźnionego sprzedawcy. W zależności od własnych upodobań żeberka możesz dusić lub piec. Możesz również wykorzystać ulubione piwo do wcześniejszego zamarynowania mięsa, by nadać mu głębszy chmielowy smak.
Żeberka duszone w piwie
To najpopularniejszy i jednocześnie dość prosty przepis na przygotowanie miękkich, delikatnych żeberek pachnących piwem ulubionego gatunku – polecanym wyborem jest w tym przypadku klasyczny lager. Przepis jest nieskomplikowany, zawiera jedynie garść składników, w związku z czym przygotowanie smacznej potrawy jest stosunkowo tanie, proste i nie zajmuje wiele czasu. Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 1kg żeberek wieprzowych
- 2 butelki (0,5l) piwa jasnego lub ciemnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- ziele angielskie (kilka ziarenek)
- liść laurowy (wystarczy jeden)
W pierwszej kolejności myjemy mięso, dzielimy je na mniejsze porcje i z każdej strony obsypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką (jeśli preferujesz ostrzejsze smaki, możesz użyć chili w proszku). W następnym kroku rozgrzewasz na patelni olej i obsmażasz wcześniej przygotowane mięso. Od razu obierasz cebule i kroisz je na cienkie plasterki. Po zdjęciu żeberek z patelni, na tym samym tłuszczu smażysz cebulę, czekając aż się zeszkli i zmięknie. Obsmażone żeberka i cebulę przekładasz do żaroodpornego naczynia, garnka lub rondla. Pozostało jeszcze podgrzać na patelni wybrane piwo (nie myj patelni po smażeniu cebuli), tak by się zagotowało i zalać nim nasze żeberka. Do naczynia dodajemy jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, a na końcu, gdy żeberka już zmiękną, doprawiamy je majerankiem, ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz zagęścić powstały sos, na koniec możesz zaprawić go łyżką mąki – całość przemieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Żeberka duszone w piwie to doskonały pomysł na smaczny, sycący obiad i to nie tylko dla fanów złocistego trunku.
Pieczone żeberka w piwnej marynacie
To przepis dedykowany osobom preferującym soczyste mięso z chrupiącą skórką. Za soczystość mięsa i jego niepowtarzalny aromat odpowiada piwna zalewa, w której żeberka powinny marynować się co najmniej przez kilka godzin, najlepiej przez cały dzień. W związku z koniecznością wcześniejszego marynowania mięsa przepis jest bardziej pracochłonnych, ale finalny efekt zachwyci każdego, kto lubi piwo oraz soczyste mięso z przypieczoną skórką i odrobiną tłuszczyku.
Składniki:
- 1kg żeberek wieprzowych
- 3 szklanki piwa jasnego – dowolny jasny lager
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 jagody jałowca
- liść laurowy (około czterech średniej wielkości listków)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku (średnio po jednej łyżeczce)
Mięso dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze porcje, obsypujemy solą, pieprzem i mieszanką ziół – dodajemy ziarna jałowca i pokruszone na mniejsze kawałki liście laurowe. Żeberka układamy w głębokim naczyniu i zalewamy dwiema szklankami piwa. Najczęściej jest to pils, ale jeśli preferujesz karmelowe smaki, możesz sięgnąć po ciemne piwo typu porter. Tak zamarynowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce (do lodówki) na kilka godzin, najlepiej na całą dobę. Na następny dzień pracę zaczynamy od przygotowania aromatycznej bejcy do smarowania żeberek – mieszamy ze sobą piwo i olej, dodajemy drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku oraz sól. Przed pieczeniem zamarynowane mięso osuszamy – możesz wykorzystać do tego papierowy ręcznik i smarujemy wcześniej przygotowaną bejcą. Mięso pieczemy lub grillujemy w piekarniku w temperaturze około 170-180 stopni Celsjusza do uzyskania złocistego koloru mięsa (około 60-90 minut w zależności od wielkości i grubości żeberek). Podczas pieczenia żeberka od czasu do czasu przewracamy i smarujemy wcześniej przygotowaną bejcą. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na żeberka w piwie duszone, czy smażone, możesz podawać je ze złocistymi ziemniaczkami, chrupiącym pieczywem lub jedynie z sałatą, z oliwą z oliwek lub octem winnym. Naturalnym dopełnieniem tak przygotowanego i nie ma co ukrywać, dość kalorycznego dania, będzie świeże piwo rzemieślnicze ulubionego gatunku, oczywiście najlepiej wcześniej lekko schłodzone.