ukończone 18 lat?
Jaki alkohol do grilla?
Aktualnie za najpopularniejsze napoje do grilla uważa się piwa ciemne lub jasne ze względu na neutralny smak komponujący się z większością gatunków mięs, warzyw oraz ryb. Doskonale pasuje również do boczku oraz kaszanki. Niektóre posiłki smakują jednak zdecydowanie lepiej z winem lub drinkami z wódką.
W tym artykule podpowiemy, jaki alkohol do grilla nadaje się najlepiej, jak dopasować wino do poszczególnych potraw grillowych, a także, na co można się „skusić”, wybierając drinki.
Grillowane potrawy – jakie wino wybrać?
Smak tłustych mięs (np. karczków lub steków wołowych) podkreślą na pewno czerwone wina argentyńskie. Można również sięgnąć po tradycyjne, hiszpańskie Rioja lub toskańskie Chianti.
Przed rozpoczęciem grillowania warto natomiast poświęcić czas na degustację białych win, podanych jako aperitif. Pobudzi to kubeczki smakowe do intensywnej pracy, a dodatkowo je oczyści – smak potraw będzie bardziej wyrazisty.
Ciekawostka!
Młode, białe wina z nowego świata (np. argentyńskie Sauvignon Blanc lub kalifornijskie Chardonnay) doskonale gaszą pragnienie w upalne dni. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest również wino różowe (np. z Doliny Loary).
Jakie piwo do grilla i do jakiego mięsa?
Wbrew pozorom do grilla pasuje nie tylko piwo typu lager. Dobrym wyborem do grillowanej wieprzowiny są piwa lżejsze i orzeźwiające. Warto jednak zdecydować się na wystarczająco wyrazisty trunek, który „nie zginie”, wśród ciężkich, mięsnych aromatów (np. Piwo Myjebonga).
Wódka do grilla – czemu nie?
Wódka do grilla sprawdzi się znakomicie w połączeniu z drinkiem 50/50. Taka kompozycja dobrze współgra z faszerowanymi pieczarkami z grilla, kiełbaskami z mozzarellą i boczkiem (jako sycące przekąski). Drinki pasują również do soczystego kurczaka na ostro, skrzydełek drobiowych w wiśniówce oraz burgerem z kolendrą i śliwkami kalifornijskimi (te smaki się równoważą).
Jaki alkohol do grilla? – podsumowanie
Do grilla pasują zarówno piwo, wino, whisky oraz wódka (najlepiej 50/50 z drinkiem). Kwestia doboru odpowiedniego posiłku do danego typu alkoholu. Jako aperitif, warto zdecydować się na wino białe. Do głównego posiłku wołowego najlepsze będzie piwo oraz ewentualnie whisky (np. do żeberek). Jeśli natomiast zależy nam na podkreśleniu smaku gęsiny – przysłowiowym strzałem w dziesiątkę okażą się lekkie drinki. Do tłustych czerwonych mięs rekomendujemy toskańskie lub hiszpańskie wino czerwone. Dziękujemy za czas poświęcony na przeczytanie dzisiejszego wpisu i życzymy powodzenia w wyborze alkoholu do grilla!
FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi
Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi w tematyce alkoholu do grilla.
#1 Jakie wino do steka?
Najlepsze wina do steka pochodzą ze szczepu Cabernet Sauvignon. Im bardziej surowy stek, tym mniejsze odczucie tanin w winie. Jeśli chodzi o typowo krwiste porcje, warto zdecydować się na wina ze szczepu Barbera.
#2 Jakie wino do drobiu?
Do drobiu pasuje lekkie, białe wino. Szczepy polecane przez koneserów wina to przede wszystkim Chardonnay. Można również wybrać wina musujące lub te, które wyróżniają się wyższą kwasowością (szczególnie do gęsiny).
#3 Jakie wino do mięsa wieprzowego?
Dania z wieprzowiny, wołowiny i baraniny cieszą się niesłabnącą popularnością szczególnie w zestawieniu z winem czerwonym.
#4 Żeberka – z czym podać?
Żeberka można podać z wysokiej jakości, klasyczną whisky. Dobrze pasują do nich również drinki z wódką.
-
Wódka Wyjebongo 100ml18,99 zł