Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach

19 Maj 2022 rok, godzina 10:46

Dobór przekąski do piwa jest bardzo ważnym aspektem podczas degustacji trunków alkoholowych na bazie wody, jęczmienia oraz chmielu. Pozwala osiągnąć harmonię smaków i aromatów, co stanowi tzw. dopełnienie lub kontrast danej potrawy (dzięki temu uzyskujemy konkretny stopień intensywności posiłku). W dzisiejszym artykule przedstawimy, jak dobrać potrawę do piwa. Kilka słów o smacznych duetach! Miłej lektury.

Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach

Do jakich dań serwuje się piwo? Najlepsze przystawki

W większości przypadków piwo jest traktowane jako dopełnienie męskiego wieczoru podczas oglądania meczów w telewizji lub imprez plenerowych w szerokim gronie. Zazwyczaj chętnie pijemy je do chipsów czy frytek, natomiast degustując bardziej wyszukane potrawy, sięgamy po wino. Czy jest to prawidłowe podejście? Nie do końca, ponieważ piwo zawiera składniki pobudzające wydzielanie soków żołądkowych (np. alfa-kwasy) oraz przyspieszające perystaltykę jelit (humulina i lupulina). Dodatkowo wyróżnia się sporą ilością witamin z grupy B regulujących przemianę materii, których jest znacznie więcej, niż w winie.

Zapamiętaj!

Przystawki do piwa to nie tylko chipsy lub frytki, ale również delikatne, młode i świeże sery. Na desce degustacyjnej doskonale sprawdzą się także owoce (jeśli częstujesz gości piwami na bazie owoców), ponieważ pomogą one wydobyć owocowe aromaty.

Jakie piwa pasują do jakich potraw?

Dzięki tradycyjnej recepturze i prawidłowym proporcjom jasne piwo pils okaże się doskonałym wyborem do kaczki, boczku, wołowiny lub gęsi ze względu na swój zrównoważony smak. Ciemne piwo natomiast trafnie połączymy z kiełbaskami grillowanymi, ostrymi daniami kuchni meksykańskiej, a także daniami z wieprzowiny.

Jakie piwo do czego – o tym warto pamiętać!

Jakie piwo do czego? Odpowiedź na to pytanie nie jest trudna, ponieważ zasady doboru tego trunku do dań są znacznie bardziej elastyczne, niż w przypadku wina. Uważamy jednak, że warto pamiętać o dwóch kluczowych regułach, czyli:

  • harmonia smaków i aromatów;
  • zasada kontrastu.

Możemy stosować się do jednej z nich. Jeśli postawimy na harmonię smaków i aromatów powinniśmy dobrać lekki trunek (typu lager), natomiast do potraw wyróżniających się bardzo intensywnym smakiem, które są mocno doprawione i tłuste czy pikantne – pod uwagę należy wziąć wyłącznie wyraziste piwa o mocnej goryczce.

Co wybrać – harmonię smaków i aromatów czy zasadę kontrastu?

Wielbiciele niestandardowych „mixów” kulinarnych powinni zdecydować się na zasadę kontrastu. Dzięki temu będą mogli oni śmiało połączyć na pierwszy rzut oka sprzeczne smaki, które po chwili zagwarantują podniebną rozkosz (np. delikatnie przyprawione potrawy z mocno goryczkowymi piwami). Warto również wiedzieć, iż wyraziste smaki złamiemy nie tylko przyprawami, ale także silnym nagazowaniem piwa.

W przypadku częstego spożywania delikatnych potraw należy zastosować tzw. dopełnienie, czyli harmonię smaków i aromatów. Wówczas odczujemy pełnię smaku, którą warto zwieńczyć, degustując piwo pszeniczne.

Do czego pasuje porter?

Piwo typu porter idealnie wkomponowuje się jako dodatek do czerwonych mięs. Najczęściej stosowane jest do sytych i „pełnych” potraw oraz kontrastowych deserów. Poniżej przedstawiamy, do czego pasuje porter! – 5 niebanalnych propozycji:

  • czerwone mięso,
  • wędzona szynka,
  • desery czekoladowe,
  • owoce morza,
  • sery dojrzewające.

Naszym zdaniem piwo typu porter idealnie komponuje się z różnymi pieczeniami i podrobami, pod warunkiem, że zachowamy proporcje 50/50 pomiędzy harmonią smaków i aromatów a zasadą kontrastu. Jeśli mówimy o typowych dodatkach do portera, będą to cienko pokrojone kabanosy, suszone pomidory, kozi ser czy też rodzynki lub sery zagrodowe.

FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi

Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi na temat doboru potrawy do piwa.

#1 Jakie piwo wybrać do konsumpcji owoców morza?

Jednym z najlepszych trunków alkoholowych (bazujących na wodzie, chmielu, jęczmieniu i drożdżach) do konsumpcji owoców morza jest piwo Stout. Wyróżnia się wyjątkową gładkością smaku. Można w nim wyczuć nuty palone oraz słodycz. Zawiera ok. 4,5% alkoholu.

#2 Jakie piwo na deser?

Alkohol można pić do deseru i na deser. W przypadku dodatku do słodkiego posiłku rekomendujemy klasyczne piwo z nutką goryczy (np. koźlak). Na deser doskonałym rozwiązaniem będzie Russian Imperial Stout, czyli mocne, złożone ciemne piwo leżakowane przez kilka miesięcy.

#3 Jakie piwo do obiadu?

Jeśli mówimy o standardowym obiedzie składającym się przykładowo ze steka wołowego i frytek, warto postawić na piwo goryczkowe lub zwykłego lagera. W przypadku ziemniaków, suszonych pomidorów, koziego sera i gęsiny możemy zdecydować się na degustację piwa pilsner.

#4 Jakie piwo do kolacji?

Smacznym piwem do kolacji z serami i domowymi potrawami będzie piwo ciemne lub klasyczny lager. Do kolacji nie polecamy piw owocowych oraz pszenicznych.

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat