Ze względu na dużą liczbę zamówień czas oczekiwania na paczkę wynosi ok. 5 dni. Dziękujemy za cierpliwość.

Dobra whisky niejedno ma imię. Rodzaje whisky

08 Listopad 2022 rok, godzina 09:59

Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnej wódki, sięgnij po bardziej wyrafinowane w smaku whisky. To podobnie jak wódka napój wysokoprocentowy, średnio zawierający od 40 do 43 procent alkoholu, wyróżniający się bursztynową barwą, bogatym bukietem złożonych zapachów i oryginalnych smaków. Trzeba bowiem pamiętać, że na rynku dostępne są różne rodzaje whisky, od klasycznych trunków szkockich zaczynając, przez amerykańskie i japońskie, a na tajskich kończąc.

Dobra Whisky niejedno ma imię. Rodzaje Whisky

Co to jest whisky?

Najprościej rzecz ujmując, whisky jest wysokoprocentowym napojem alkoholowym na bazie zacieru zbożowego poddawanego procesowi destylacji, następnie przechowywanego w dębowych beczkach. Warto podkreślić, że klasyczna szkocka whisky, rodzaje trunku są w tym przypadku mniej ważne, powinna dojrzewać w beczce przynajmniej przez trzy lata i jeśli na butelce nie ma innego oznaczenia, z góry można założyć, że właśnie tyle lat ma znajdujący się w niej trunek.

Do przygotowania zacieru wykorzystuje się różne rodzaje zbóż i słód jęczmienny. Powszechnie używa się zacierów na bazie jęczmienia, kukurydzy, żyta, pszenicy czy nawet gryki.

Rodzaje whisky

Na rynku jest dostępnych wiele gatunków whisky produkowanych w różnych krajach świata i przez to mających własny niepowtarzalny smak oraz historię. Najpopularniejsze rodzaje whisky w Polsce to przede wszystkim szkockie, zarówno single malt, jak i blended, irlandzkie oraz amerykańskie, w tym różnego rodzaju burbony i tzw. Tennessee Whiskey. W każdym przypadku są to alkohole mocne, o wysokiej zawartości alkoholu na poziomie około 40 procent. Na rynku polskim dostępne są również różne rodzaje whisky pochodzących z innych państw świata, na przykład z Japonii, Kanady, Niemiec czy Tajlandii. Mniej znane trunki doskonale sprawdzą się jako alkohole na prezent, zwłaszcza dla konesera chętnego odkrywania nowych smaków.

Podstawowe rozróżnienie wielu gatunków whisky bazuje na rodzaju wykorzystywanego do ich produkcji surowca. W tym sensie możemy wyróżnić trunki malt, blended, grain, a także blended malt i blended grain. Ponadto warto wspomnieć o amerykańskich gatunkach, czyli o bourbonie oraz Tennessee Whiskey.

  • malt to najbardziej klasyczna i najszlachetniejsza szkocka whisky. Rodzaje tego wyrafinowanego trunku są różne, ale sposób produkcji zawsze podobny. Bazą na zacier jest jeden typ słodu, najczęściej słód jęczmienny. Niekiedy w procesie produkcji do alkoholu dodaje się również karmel, nadający kolor i specyficzny smak. To zawsze trunek pochodzący z jednej destylarni, ze Szkocji.
  • blended to mieszanki różnych rodzajów whisky. Spotyka się wersje blended malt (mieszanki trunków słodowych z różnych destylarni) i blended grain (mieszanki zbożowe), a także blended, które są połączeniem whisky słodowego i zbożowego. To obecnie najpopularniejsza kategoria whisky na świecie.
  • grain w postaci czystej jest trunkiem rzadko spotykanym, ale powszechnie wykorzystywanym do produkcji whisky blended, zmieszanej. Do produkcji grain wykorzystuje się przynajmniej jeden rodzaj zboża, a przygotowuje w szybkim procesie destylacji z wykorzystaniem alembików Coffina.
  • burbon to trunek przygotowany na bazie zacieru kukurydzianego (co najmniej 51 procent składu), pochodzący z Kentucky, leżakujący w nowych, ale wcześniej osmalonych beczkach przez m.in. dwa lata. Przykładem jest Jim Beam.
  • Tennessee Whisky jest trunkiem produkowanym wyłącznie w Tennessee z wykorzystaniem trzech zbóż: kukurydzy, pszenicy i żyta oraz słodu jęczmiennego. Cechą charakterystyczną jest sposób filtracji przy użyciu węgla drzewnego z klonu cukrowego. Przykładem jest Jack Daniel’s.

Jeśli zastanawiasz się, po czym poznać dobrą whisky, przyjrzyj się etykiecie na butelce. Gdy widnieje na niej informacja, że jest to trunek Single Malt, masz do czynienia z alkoholem najwyższej jakości, wyprodukowanym w jednej destylarni.

Takie alkhole są najdroższe i często trudne do zdobycia. W większości sklepów sprzedawane są trunki zdecydowanie tańsze i tym samym bardziej popularne, przede wszystkim różne rodzaje whisky blended, szkockie i irlandzkie oraz whiskey amerykańskie, burbon i Tennessee Whiskey. Wybierając tego typu alkohole na prezent, warto zwrócić uwagę na czas leżakowania w beczce. Gdy wiek tunku nie jest podany na etykiecie, w przypadku szkockiej i irlandzkiej whisky domyślnie są to trzy lata, a w przypadku trunków amerykańskich dwa lata.

Whisky z różnych zakątków świata

Najbardziej znanymi i cenionymi przez znawców rodzajami whisky są trunki produkowane w Szkocji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Japonii, ale tego typu alkohole mocne powstają także w innych zakątkach świata, w wielu państwa europejskich, Kanadzie, Nowej Zelandii, a nawet w Tajlandii. Każda whisky i jej wszystkie rodzaje mają własną specyfikę oraz oryginalne nazwy. To trunki różniące się od siebie zarówno pod względem składu, jak i technologii produkcji.

  • whisky szkockie to zarówno najbardziej cenione przez koneserów single malt, czyli trunki pochodzące z jednej destylarni, wyprodukowane z jednego gatunku słodu, zwykle słodu jęczmiennego, jak i znacznie popularniejsze whisky blended (mieszanki single malt i różnych whisky zbożowych).
  • whisky irlandzkie w odróżnieniu od szkockich są trunkami destylowanymi trzykrotnie, ale również leżakowanymi przez minimum trzy lata. Produkowane są wyłącznie w Irlandii z jęczmienia i słodu jęczmiennego.
  • whiskey amerykańskie produkowane są w Stanach Zjednoczonych. Ich wyróżnikiem jest krótszy czas leżakowania (dwa lata) i rodzaj zastosowanych beczek, które są zawsze nowe i przed użyciem osmalone. Whiskey amerykańskie powstaje z ziaren kukurydzy, żyta, pszenicy i jęczmiennego słodu. Najpopularniejszą wersją amerykańskiego whiskey jest burbon z Kentucky.
  • whisky japońskie produkowane w Japonii od 1924 roku są wzorowane na trunkach szkockich i irlandzkich, nie amerykańskich. To przede wszystkim whisky blended, których znakiem rozpoznawczym jest łączenie różnych gatunków pochodzących z jednej destylarni.
Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat