Czym jest filtracja piwa?
Filtracja piwa to bardzo istotny etap umożliwiający przygotowanie wysokiej jakości trunków procentowych. Podwyższa biologiczny i koloidalny okres trwałości do wybranego poziomu. Cały proces jest bezproblemowy, trwając maksymalnie kilkadziesiąt minut. Dzisiejszy artykuł poświęcimy w pełni zagadnieniu filtracji piwa. Wyjaśnimy, co to jest filtracja i na czym dokładnie polega. Miłej lektury!
Filtrowanie piwa – czyli?
Filtrowanie piwa to metoda umożliwiająca zlikwidowanie osadu pozostałego po procesie warzenia trunku piwnego. Wpływa to na m.in.:
- poprawę walorów optycznych piwa,
- wzmocnienie jego smaku
- uzyskanie bardziej esencjonalnego zapachu.
Ile trwa filtracja piwa?
Filtracja piwa trwa w praktyce od 20 do 30 minut. Dzięki temu procesowi jakość końcowa piwa może się znacznie poprawić, powodując maksymalizację zadowolenia klientów danego browaru. W zależności od naszych preferencji oraz indywidualnych założeń możemy filtrować piwo, bazując na dwóch podstawowych sposobach wysładzania (czyli przepłukaniu młóta gorącą wodą):
- wysładzanie ciągłe (ang. fly sparge) – w tym przypadku należy monitorować poziom wody w kadzi filtracyjnej (rekomendujemy dolewać regularnie dolewać wodę, aby nie dopuścić do osłonięcia powierzchni młóta – warstwa wody powinna znajdować się pomiędzy 2-5 cm nad powierzchnią młóta).
- wysładzanie na raty (ang. batch sparge) – metoda bliźniacza do poprzedniej, jednak różni się tym, że filtrat należy spuścić do samego końca, a następnie dolać wody jednorazowo – tak, żeby przykryła młóto (następnie mieszamy i powtarzamy spuszczanie wody minimum raz).
Warto również wspomnieć, iż istnieje jeszcze jedno rozwiązanie cieszące się sporym zainteresowaniem – bazujące na całkowitym pominięciu wysładzania. Polega na dolaniu do kadzi dokładnie takiej ilości wody, jaką wykorzystalibyśmy do wysładzania. Następnie spuszczamy do końca i rozcieńczamy brzeczkę czystą wodą. Dzięki temu otrzymamy brzeczkę wysokiej jakości (tracąc niestety stosunkowo dużo na wydajności).
FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi
Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi w tematyce filtracji piwa.
#1 Co to jest filtracja piwa?
Filtracja piwa to sposób umożliwiający sprawną likwidację osadu, który pozostał po procesie warzenia piwa.
#2 Jakie korzyści daje filtrowanie piwa?
Filtrowanie piwa wzmacnia smak trunku alkoholowego, pozwala wydobyć z niego bardziej wyrazisty zapach, a dodatkowo poprawia jego walory optyczne. Zależy Ci na wysokiej jakości trunkach piwnych? Wypróbuj jasne piwo Pils o głębokim, chmielowym aromacie dystrybuowane przez Browar Tenczynek.