Ze względu na dużą ilość zamówień czas wysyłki paczek może ulec wydłużeniu. Dziękujemy za cierpliwość.

Czym jest filtracja piwa?

02 Czerwiec 2022 rok, godzina 09:16

Filtracja piwa to bardzo istotny etap umożliwiający przygotowanie wysokiej jakości trunków procentowych. Podwyższa biologiczny i koloidalny okres trwałości do wybranego poziomu. Cały proces jest bezproblemowy, trwając maksymalnie kilkadziesiąt minut. Dzisiejszy artykuł poświęcimy w pełni zagadnieniu filtracji piwa. Wyjaśnimy, co to jest filtracja i na czym dokładnie polega. Miłej lektury!

Czym jest filtracja piwa?

Filtrowanie piwa – czyli?

Filtrowanie piwa to metoda umożliwiająca zlikwidowanie osadu pozostałego po procesie warzenia trunku piwnego. Wpływa to na m.in.:

  • poprawę walorów optycznych piwa,
  • wzmocnienie jego smaku
  • uzyskanie bardziej esencjonalnego zapachu.

Ile trwa filtracja piwa?

Filtracja piwa trwa w praktyce od 20 do 30 minut. Dzięki temu procesowi jakość końcowa piwa może się znacznie poprawić, powodując maksymalizację zadowolenia klientów danego browaru. W zależności od naszych preferencji oraz indywidualnych założeń możemy filtrować piwo, bazując na dwóch podstawowych sposobach wysładzania (czyli przepłukaniu młóta gorącą wodą):

  • wysładzanie ciągłe (ang. fly sparge) – w tym przypadku należy monitorować poziom wody w kadzi filtracyjnej (rekomendujemy dolewać regularnie dolewać wodę, aby nie dopuścić do osłonięcia powierzchni młóta – warstwa wody powinna znajdować się pomiędzy 2-5 cm nad powierzchnią młóta).
  • wysładzanie na raty (ang. batch sparge) – metoda bliźniacza do poprzedniej, jednak różni się tym, że filtrat należy spuścić do samego końca, a następnie dolać wody jednorazowo – tak, żeby przykryła młóto (następnie mieszamy i powtarzamy spuszczanie wody minimum raz).

Warto również wspomnieć, iż istnieje jeszcze jedno rozwiązanie cieszące się sporym zainteresowaniem – bazujące na całkowitym pominięciu wysładzania. Polega na dolaniu do kadzi dokładnie takiej ilości wody, jaką wykorzystalibyśmy do wysładzania. Następnie spuszczamy do końca i rozcieńczamy brzeczkę czystą wodą. Dzięki temu otrzymamy brzeczkę wysokiej jakości (tracąc niestety stosunkowo dużo na wydajności).

FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi

Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi w tematyce filtracji piwa.

#1 Co to jest filtracja piwa?

Filtracja piwa to sposób umożliwiający sprawną likwidację osadu, który pozostał po procesie warzenia piwa.

#2 Jakie korzyści daje filtrowanie piwa?

Filtrowanie piwa wzmacnia smak trunku alkoholowego, pozwala wydobyć z niego bardziej wyrazisty zapach, a dodatkowo poprawia jego walory optyczne. Zależy Ci na wysokiej jakości trunkach piwnych? Wypróbuj jasne piwo Pils o głębokim, chmielowym aromacie dystrybuowane przez Browar Tenczynek.

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat