Co oznacza Ale w piwnym słowniku?

08 Czerwiec 2022 rok, godzina 09:34

Ale to inaczej piwo tzw. górnej fermentacji, do którego produkcji są wykorzystywane drożdże pracujące w wyższej temperaturze. Dzięki temu piwa tego typu wyróżniają się znacznie bardziej złożonym smakiem niż klasyczne lagery. Z historii możemy się dowiedzieć, że piwa Ale zostały zapoczątkowane w Wielkiej Brytanii, jednak były produkowane również w Irlandii, Belgii, Niemczech oraz konkretnych regionach Stanów Zjednoczonych, a także Kanady.

Co oznacza Ale w piwnym słowniku?

Obecnie piwa typu Ale są dystrybuowane przez browary z różnych części świata. Stąd też możemy wyróżnić m.in.:

  • angielskie Ale,
  • irlandzkie Ale,
  • belgijskie Ale,
  • niemieckie Ale,
  • polskie Ale (produkowane m.in. przez Browar Tenczynek).

Piwo Ale zawiera zazwyczaj od 3 do 6 procent alkoholu, w zależności od konkretnego producenta. Trunki produkowane w Niemczech oscylują raczej w granicach 3-4% (są jednymi z najsłabszych), natomiast polskie Ale zawierają zazwyczaj ok. 5-6% alkoholu.

Jak dzielimy piwo Ale?

Klasyczne Ale piwo angielskie pochodzące z Wielkiej Brytanii produkowane jest aktualnie w 5 odmianach (inne kraje inspirują się jego gatunkami, tworząc własne, bardzo podobne):

  • Bitter – wyróżnia się niecodzienną, bursztynową barwą oraz stosunkowo gorzkim smakiem (np. w porównaniu do odmiany Mild);
  • Mild – bardzo łagodna odmiana piwa typu Ale, zawierająca śladowe ilości chmielu;
  • Stock – najmocniejsze piwo angielskie spośród wszystkich wymienionych, cieszące się długim terminem ważności (ze względu na wysoką zawartość ekstraktów, chmielu oraz alkoholu);
  • Old – piwo klasyczne, zawierające zazwyczaj od 4 do 6 procent alkoholu (stosunkowo mocne);
  • India Pale Ale – piwo mocno gorzkie, dedykowane wielbicielom nieco bardziej wyrazistych smaków.

Ciekawostką jest fakt, że piwo Pale Ale okazuje się gorzkie nie bez powodu. Otóż według wzmianki Marcina Chmierzala bazującej na książce z 1675 r. pt.: „An Universal Etymological English Dictionary” ten typ piwa był produkowany nie tylko na rynek wewnętrzny, ale także regularnie transportowany do brytyjskiej kolonii w Indiach. Pewnego razu (przed wybudowaniem Kanału Sueskiego) podróż miała trwać ponad 2 miesiące, co wymusiło na producentach dodanie nieco więcej ekstraktu, alkoholu oraz chmielu. Od tego momentu zapoczątkowała się era klasycznego, gorzkiego piwa India Pale Ale, które w latach 70/80 XX w. stało się niezwykle popularne i cieszy się renomą aż do dziś.

Warto wiedzieć!

Wytwarzaniem piwa typu Ale w większości domostw na Wyspach Brytyjskich zajmowały się głównie kobiety. Oceniały one również jakość piwa przed oddaniem go do sprzedaży, pełniąc urząd wiejskiego kipera.

Jak dzielimy Piwo Ale ze względu na pochodzenie? Omawiamy wszystkie odmiany!

Piwo Ale ze względu na pochodzenie dzieli się na m.in.:

  • piwo angielskie Ale,
  • piwo irlandzkie Ale,
  • piwo belgijskie Ale,
  • piwo niemieckie Ale,
  • piwo polskie Ale.

Poszczególne gatunki wyróżniają się unikalnymi cechami powodującymi, że mają zróżnicowanych wielbicieli. Poniżej przedstawiamy szczegóły!

Angielskie Ale

Bezsprzecznie najpopularniejsze mocne piwo angielskie Ale. Występuje w formie ciemnobrązowego lub jasnobrązowego piwa, które uzyskiwane jest ze specjalnej mieszanki sodu (zwykłego oraz skarmelizowanego), a także wytwarzane za pomocą drożdży tzw. górnej fermentacji.

Browary w Wielkiej Brytanii produkują je w kilku standardowych odmianach, o których wspomnieliśmy już wcześniej: Bitter, Mild, India Pale Ale, Old oraz Stock.

Irlandzkie Ale

Irlandzkie Ale wyróżnia się dosyć sporą popularnością ze względu na unikalny i do tego bardzo charakterystyczny czekoladowo-kawowy, palony posmak. Występuje w dwóch odmianach: Stout (czyli klasyczne, irlandzkie piwo Ale) oraz Irish Red Ale będące łagodnym, karmelowym trunkiem zawierającym delikatną gorycz z charakterystyczną, czerwoną barwą.

Belgijskie Ale

Belgisjkie Ale dzielimy na 3 rodzaje:

  • Piwa Klasztorne – warzone przez mnichów trapistów bazując na tradycyjnych, surowych metodach (zawierają pomiędzy 5-6% alkoholu, wyróżniając się idealnie zbilansowanym dobraniem aromatów oraz smaków – wyczuwalne są głównie nuty przyprawowe oraz owocowe);
  • Witbier – standardowe, pszeniczne białe piwo warzone metodą górnej fermentacji, niefiltrowane (jest mętne ze względu na dodatek niesłodowanej pszenicy i zawiera ok. 4,5-5,5% alkoholu);
  • Flanders Red Ale – popularny gatunek piwa typu Ale wyróżniający się złożonym, owocowym smakiem przypominającym wiśnie, pomarańcze oraz śliwki (często występuje z dodatkiem przyprawowych fenoli obecnych w małych ilościach, które dodają większej złożoności).

Wielbiciele belgijskiego Ale będą na pewno zachwyceni smakiem oferowanym przez piwa butelkowe (np. piwo BUH lub Tenczynek Marakuja). Dla osób zainteresowanych większą ilością trunków – przykładowo na prezent, rekomendujemy zdecydować się na zestawy piw oferowane przez nasz browar, m.in.:

W ofercie Browar Tenczynek dostępne są także liczne gadżety dla miłośników piwa Ale (i nie tylko). Dystrybuujemy czapki, koszulki, bluzy, a także ciekawe materiały edukacyjne. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu internetowego browar-tenczynek.pl oraz regularnego śledzenia wpisów znajdujących się na blogu Tenczynek.

Niemieckie Ale

Istnieje 5 gatunków piw Ale produkowanych w Niemczech. Mimo tego, że różnią się nazwami, są one podobne do smaków angielskiego Ale, przedstawiając się następująco:

  • Weizen/Weissbier – polubią je szczególnie piwosze owocowych aromatów (charakteryzują się aromatem goździków, bananów oraz cytrusów, zawierając przy tym ok. 50% słodu pszenicznego);
  • Dunkelweizen – standardowa, ciemna odmiana tzw. weizena;
  • Weizenbock – mocne, bardzo charakterystyczne piwo pszeniczne (ok. 5-6% alkoholu);
  • Berliner Weisse – lekkie piwo Ale z mocno kwaskowym posmakiem;
  • Altbier/Kölsch – jedne z najpopularniejszych niemieckich piw typu Ale pochodzących z Dolnego Renu (z miast Düsseldorf i Kolonii).

Osobiście rekomendujemy zdecydować się na gatunki: Dunkelweizen, Berliner Weisse oraz Altbier – są bardzo cenione przez niemieckich piwoszy.

Polskie Ale

Najpopularniejszym piwem Ale produkowanym w Polsce jest piwo grodziskie wytwarzane z wędzonego słodu pszenicznego. Wyróżnia się lekkim smakiem i stosunkowo wysoką zawartością alkoholu (4-5%).

Piwo typu Ale – podsumowanie

Piwo typu Ale to tzw. piwo górnej fermentacji produkowane przy wykorzystaniu specjalnych odmian drożdży. Spośród standardowych typów piw wyróżnia się złożonym smakiem. W zależności od gatunku jest cenione przez piwoszy na całym świecie. Najpopularniejsze są m.in.: mocne piwo angielskie Ale, irlandzkie Ale, belgijskie Ale, niemieckie Ale oraz polskie Ale. Produkują je browary z całego świata, udostępniając konsumentom wiele gatunków – zaczynając od gorzkich i mocnych propozycji, aż po słodkie i lekko kwaskowe piwa dedykowane wielbicielom nietuzinkowych smaków.

FAQ – najczęstsze pytania i odpowiedzi!

Poniżej przedstawiamy najczęstsze pytania i odpowiedzi w tematyce piw typu Ale!

#1 Jakie jest najlepsze piwo typu Ale?

Z doświadczenia możemy stwierdzić, że mocne piwo angielskie wpasuje się w gusta każdego piwosza. W zależności od wyboru konkretnego producenta charakteryzuje się przyjemną nutką goryczy oraz nieco kwaskowatym smakiem dodającym trunkowi wyrazistości.

#2 Jakie piwa butelkowe typu Ale polecamy?

Dobrym rozwiązaniem jest wybór piwa RIS Barrel Aged oraz Doctor Brew Sumer Ale. Uważamy, że są to jedne z najlepszych piw butelkowych dla koneserów (podobne w smaku okazuje się również klasyczne piwo angielskie).

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat