Jakie są najpopularniejsze rodzaje piwa?

30 Lipiec 2021 rok, godzina 07:35

W Polsce największą popularnością cieszą się obecnie lagery, czyli piwa dolnej fermentacji charakteryzujące się dużą klarownością oraz dość lekkim, orzeźwiającym smakiem. Na przestrzeni ostatnich lat na rynku pojawiło się również sporo dotychczas rzadziej wybieranych przez konsumentów piw górnej fermentacji. Piwa ale to trunki starego typu, które dzięki piwnej rewolucji ponownie wkradają się w łaski konsumentów. Dziś piwo rzemieślnicze to w sporej części właśnie odświeżone ale.

Klasyczne przepisy na pyszne żeberka w piwie!

23 Lipiec 2021 rok, godzina 08:07

Miłośnicy słodowego napoju o wyraźnie chmielowym smaku swój ulubiony trunek mogą wykorzystać nie tylko do gaszenia pragnienia i chłodzenia się podczas największych letnich upałów, ale także do przygotowania sycących, niezwykle aromatycznych potraw. Doskonałym przykładem takiego dania są żeberka w piwie. To klasyczne połączenie zapewnia mnóstwo fantastycznych doznań kulinarnych, kusząc wyjątkowym zapachem i delikatną konsystencją przepysznego mięsa.

10 rzeczy, których nie wiesz o piwie

21 Lipiec 2021 rok, godzina 12:58

Kto wynalazł piwo?

Światową stolicą piwa są dziś Czechy i kraje Europy Centralnej, takie jak Austria, Niemcy czy Polska, ale historia trunku wywodzi się z zupełnie innego regionu ziemskiego globu. Za historyczne miejsce narodzin słodowego napoju współcześni naukowcy uznają Azję, a dokładniej tereny zajmowane dzisiaj przez Irak i Iran. W związku z tym, że do produkcji piwa niezbędny jest słód zbożowy, jego produkcja na większą skalę stała się możliwa dopiero po upowszechnieniu uprawy pszenicy, czyli około 5000 lat przed naszą erą. Oczywiście sam pomysł na alkoholowy trunek powstający w procesie fermentowania przetworzonego ziarna zbóż zapewne pojawił się wcześniej, ale historyczne świadectwa potwierdzające popularność i powszechność stosowania tego napoju pochodzą właśnie z Mezopotamii oraz starożytnego Egiptu. Ojcami piwa są zatem prawdopodobnie nie Europejczycy, a Azjaci. Warto jednak pamiętać, że w starożytności były to napoje opierające się wyłącznie na rozcieńczonym wyciągu ze słodu zbożowego poddawanego procesowi fermentacji z udziałem naturalnych drożdży, bez dodatku chmielu. Chmiel zaczęto stosować znacznie później.

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat