Jak przygotować pyszne drinki z piwem?
Lekkie, orzeźwiające, najlepiej wyraźnie schłodzone piwo to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia podczas letnich upałów. Oczywiście ten charakterystyczny trunek pijemy przez cały rok, również zimą, na przykład w formie aromatycznego grzańca doprawionego różnego rodzaju przyprawami. Ciekawą propozycją dla spragnionych są również drinki z piwem. Najpopularniejsza ich wersja to U-Boot, czyli piwo z wkładką. Jednak doświadczeni barmani mogą zaoferować znacznie więcej.
Czy w piwie są węglowodany?
Węglowodany to jeden z podstawowych składników odżywczych, bez którego ludzki organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych, również w napojach alkoholowych. Węglowodany w piwie pochodzą ze zbóż. Słód wykorzystywany do warzenia piwa nigdy w całości nie jest przerobiony przez drożdże i jego część pozostaje w gotowym trunku. Im więcej nieprzerobionego słodu, tym więcej węglowodanów. Oczywiście kalorie w piwie to nie tylko węglowodany, ale i alkohol.
Jak i dlaczego piwo się pieni?
Charakterystyczna pianka to nieodłączny element dobrego piwa i coś, dzięki czemu złocisty, bursztynowy lub ciemny, niemal czarny trunek, nabiera oczekiwanych przez piwosza, przyjemnych walorów smakowych. Skąd w ogóle bierze się piana? Czy to jedynie efekt nagazowania piwa dwutlenkiem węgla? A może jest to pochodna sposobu jego nalewania do szklanki lub kufla? W końcu, dlaczego piana w jednym piwie jest gęsta i trwała, a w przypadku innego szybko zanika?
Jak przechowywać piwo?
Większość osób kupione w sklepie piwo odruchowo umieszcza w lodówce i o ile w przypadku tradycyjnych lagerów jest to jak najbardziej zasadne, o tyle w odniesieniu do mocnych piw oraz tych z wysoką zawartością ekstraktu już niekoniecznie. Co warte podkreślenia, w odpowiednim przechowywaniu piwa znaczenie ma nie tylko temperatura, ale także pozycja, w jakiej ustawiamy butelki. Trzeba również wspomnieć o możliwości leżakowania piwa. Dla niektórych gatunków piw jest to wręcz wskazane.
Jak zostać domowym piwowarem?
Produkcja domowego piwa może przynieść wiele satysfakcji, zwłaszcza gdy opanujesz podstawy i zabierzesz się za samodzielne tworzenie zacierów. Gdy dopiero zaczynasz i nie chcesz szybko się zniechęcić, na początku sięgnij po brewkity, czyli gotowe zestawy do produkcji domowego piwa określonego gatunku. W kolejnym etapie możesz przejść do słodowych ekstraktów, a dopiero na końcu zabrać się za produkcję piwa od podstaw, czyli od samodzielnego przygotowania zacieru ze słodu i jego filtracji.
Skąd się bierze gorycz w piwie?
Każdy, kto choć raz spróbował dowolnego rodzaju piwa, z pewnością jako jeden z charakterystycznych elementów jego smaku wymieni gorycz. Oczywiście poziom goryczy nie jest stały i dla różnych stylów oraz gatunków piw może być diametralnie inny. Zwykle jest on pochodną gatunku i ilości użytego chmielu oraz zastosowanej metody warzenia. W tradycyjnych piwach typu lager poziom goryczy jest dość niski, natomiast w piwach typu IPA i AIPA bardzo wysoki.
Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!
Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe wakacje, a przy okazji zaliczasz się do grona miłośników piwa, zwłaszcza trunków produkowanych na niewielką skalę, przez regionalne browary, koniecznie zapoznaj się z listą polskich i zagranicznych miast, w których czeka na Ciebie mnóstwo atrakcji. Ułatwieniem w podjęciu trafnej decyzji wyjazdowej może być przygotowany przez serwis money.co.uk ranking najlepszych na świecie miast dla piwoszy. Co ciekawe, na globalnej liście znalazły się aż trzy polskie miasta.
5 przepisów na dania mięsne z piwem!
Jasny lager, ciemny porter lub silnie orzeźwiające IPA to popularne trunki, które smakują podane nie tylko w kuflu, ale i na talerzu. Piwo od wieków stosowane było w kuchni. W średniowieczu, ze względu na zawiesisty charakter i kaloryczne dodatki, było rodzajem płynnej potrawy, która wzbogacała codzienną, na ogół dość ubogą dietę, zwłaszcza w okresach postu. Współcześnie piwa używa się m.in. jako bazy do przygotowania marynat, sosów czy panierek, podbijając smak wielu mięsnych potraw.
Na czym polega destylacja alkoholu?
Zgodnie z definicją zaczerpniętą z Wikipedii za destylację uznaje się proces rozdzielenia ciekłej, wieloskładnikowej mieszaniny poprzez jej odparowanie, a następnie skroplenie występujących w niej składników. W przypadku destylacji alkoholu cieczą jest zwykle zacier, a izolowanym z niej składnikiem alkohol. Nawet przy wykorzystaniu prostej metody garnkowej czystość uzyskanego alkoholu, zwłaszcza po jego kilkukrotnej destylacji, może wynosić około 90 procent. W ten sposób od lat produkuje się domowy bimber.
Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?
Łyk zimnego piwa, zwłaszcza w upalny dzień lata, nie tylko orzeźwia, ale i doskonale gasi pragnienie. Czy podawanie mocno schłodzonego trunku jest jednak zawsze właściwe? Do jakiej temperatury należy schłodzić piwo, by nie utracić jego naturalnych właściwości smakowych i zapachowych? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak optymalna temperatura podawania piwa? Jak w tym kontekście klasyfikować piwa grzane?
Czytaj dalej Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?
Jak właściwie degustować piwo?
Jeśli chętnie sięgasz po piwa kraftowe oferujące głębsze smaki, naucz się podstaw ich prawidłowej degustacji. Dzięki odpowiedniemu podawaniu takiego piwa zyskasz możliwość odkrycia zaklętych w nim, niezwykle oryginalnych aromatów. Co warte podkreślenia, umiejętna degustacja odnosi się nie tylko do piw rzemieślniczych, ale i popularnych lagerów z marketu. Serwując je w szkle, w odpowiedniej temperaturze, wydobędziesz z nich pełnię prostszych, ale równie przyjemnych, orzeźwiających smaków.
Rodzaje szkła do piwa
Jeśli szukasz sposobu na wydobycie głębi aromatu określonego gatunku piwa, musisz zadbać nie tylko o jego odpowiednią temperaturę, ale także rodzaj szkła, w jakim zamierzasz je podać. Zdecydowana większości współczesnych pubów korzysta z wysokich szklanek o cienkich ściankach lub kufli wykonanych z grubego, ciężkiego szkła, uzupełnionych charakterystycznym uchwytem. Piwo może być serwowane również w innych rodzajach szkła. Z jakimi jego rodzajami możesz się spotkać w pubie lub restauracji?
To Świeże jest, człowieku
To Świeże jest, człowieku – przekonuje Piotr Stramowski w klipie, którym zainaugurowaliśmy kampanię wizerunkową piw z grupy Manufaktura, warzonych w Browarze Tenczynek. Kampania dotyczy największych przebojów Manufaktury – piwa Świeżego, Marakuja, Pils, Double IPA. W reklamach internetowych obecne będzie również piwo BUH.
Nowy ambasador browaru Tenczynek!
Jak działa piwo na włosy i jak zrobić piwną płukankę?
W nie tak odległych czasach, gdy dostępność szamponów i odżywek do włosów była mocno ograniczona, jako alternatywy używano ogólnodostępnych produktów spożywczych, z których przygotowywano odżywcze maski i wzmacniające płukanki. Doskonałym przykładem takiego produktu jest piwo. Najczęściej sięgały po nie panie, którym zależało na wzmocnieniu i nabłyszczeniu włosów. Odżywcza płukanka z piwa miała zapobiegać również nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry głowy oraz likwidować problemy z łupieżem.
Czy piwo to dobry pomysł na prezent?
Wręczanie alkoholu w formie podziękowania, świątecznego upominku, imieninowego lub urodzinowego prezentu ma długą tradycję i jest zwyczajem chętnie praktykowanym przez wielu mężczyzn. Oczywiście najczęściej jest to alkohol wysokoprocentowy typu whisky, koniak, gatunkowa wódka czy regionalna okowita. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by takim okolicznościowym upominkiem stało się również dobrej jakości piwo rzemieślnicze o głębokim, niepowtarzalnym smaku.
Jak zrobić grzane piwo?
Popularny grzaniec to alkoholowy napój na bazie piwa lub wina, wzbogacony różnego rodzaju dodatkami nadającymi mu dość specyficzny smak i według powszechnej opinii, również specjalne, pożądane przez wielu właściwości. W medycynie ludowej grzane piwo zalecane było m.in. jako sposób na złagodzenie objawów przeziębienia.
Najlepsze przepisy na zupę z piwem
Dziś piwo nie kojarzy się z zupą, ale w średniowieczu było popularną bazą do przygotowania kalorycznego posiłku urozmaicającego codzienną, zwykle dość ubogą dietę. Tradycyjna zupa z piwem, czyli tzw. piwna polewka zabielana śmietaną lub mlekiem z dodatkiem twarogu, jaj, czerstwego pieczywa lub innych dostępnych produktów spożywczych, to jedna z najstarszych polskich zup. Pierwsze wzmianki na jej temat pojawiają się w królewskich kronikach z 1394 roku.
Łyk historii, czyli piwo w średniowieczu!
Historia piwa w nieodłączny sposób łączy się z dziejami ludzkiej cywilizacji, niemal wprost wynikając z umiejętności uprawy i przetwórstwa zbóż. Pierwsze świadectwa stosowania piwa pochodzą z Mezopotamii. Wiemy również, że był to trunek popularny wśród starożytnych Babilończyków i Egipcjan. Po okresie greckiej i rzymskiej dominacji wina, piwo wróciło do łask w średniowieczu. Oczywiście ówczesny trunek różnił się od piw współczesnych. Jak zatem przebiegała jego ewolucja?
Kameralność, receptura i ten smak! Przyjemność z piwem rzemieślniczym.
Odpowiedzią na powtarzalność smaków piw oferowanych przez międzynarodowe koncerny stała się tzw. piwna rewolucja, czyli gwałtowny wzrost małych, lokalnych producentów piwa, którzy postawili na oryginalność i jakość. Miłośnicy chmielowego trunku mieli zwyczajnie dosyć dyktatu wielkich kompanii piwowarskich i swój ulubiony, chmielowy napój zaczęli warzyć na własną rękę. W ten sposób narodziła się istotna gałąź współczesnego rynku piwnego, na którym piwa kraftowe zajmują coraz ważniejszą pozycję.
Piwa dolnej fermentacji, czyli czym charakteryzują się lagery?
Współczesny rynek piwa został zdominowany przez różne rodzaje trunków tzw. dolnej fermentacji, które w piwnym słowniku określa się właśnie mianem lagerów. W nieco węższym rozumieniu lager to po prostu rodzaj piw warzonych z udziałem drożdży dolnej fermentacji, zarówno jasnych, jak i ciemnych, o intensywnym słodowym smaku, z wyczuwalną nutą gorzkiego chmielu. Takie trunki mają więcej ekstraktu i alkoholu niż piwo pils, ale mniej niż koźlaki czy piwa typu porter bałtycki.