Co oznacza Ale w piwnym słowniku?

08 Czerwiec 2022 rok, godzina 09:34

Ale to inaczej piwo tzw. górnej fermentacji, do którego produkcji są wykorzystywane drożdże pracujące w wyższej temperaturze. Dzięki temu piwa tego typu wyróżniają się znacznie bardziej złożonym smakiem niż klasyczne lagery. Z historii możemy się dowiedzieć, że piwa Ale zostały zapoczątkowane w Wielkiej Brytanii, jednak były produkowane również w Irlandii, Belgii, Niemczech oraz konkretnych regionach Stanów Zjednoczonych, a także Kanady.

Czytaj dalej Co oznacza Ale w piwnym słowniku?

Czym jest filtracja piwa?

02 Czerwiec 2022 rok, godzina 09:16

Filtracja piwa to bardzo istotny etap umożliwiający przygotowanie wysokiej jakości trunków procentowych. Podwyższa biologiczny i koloidalny okres trwałości do wybranego poziomu. Cały proces jest bezproblemowy, trwając maksymalnie kilkadziesiąt minut. Dzisiejszy artykuł poświęcimy w pełni zagadnieniu filtracji piwa. Wyjaśnimy, co to jest filtracja i na czym dokładnie polega. Miłej lektury!

Czytaj dalej Czym jest filtracja piwa?

Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?

25 Maj 2022 rok, godzina 11:38

Chmiel występuje nie tylko w piwie. Jest on z powodzeniem wykorzystywany także w łagodzeniu poważnych dolegliwości tj. objawy menopauzy, bóle reumatyczne czy problemy z trawieniem. W dzisiejszym artykule przedstawimy, jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel. Opiszemy także jego wygląd, a dodatkowo podpowiemy, kiedy warto zainwestować w wyciąg z szyszek chmielu. Miłej lektury!

Czytaj dalej Nie tylko w piwie, czyli jakie zastosowanie i właściwości ma chmiel?

Piwo kobiece – co to właściwie jest i czy istnieje?

23 Maj 2022 rok, godzina 11:21

Nie ma oficjalnego podziału na piwa męskie i kobiece. Przyjęło się natomiast, że płeć piękna woli degustować delikatne, słodkie i owocowe napoje procentowe na bazie wody, jęczmienia i chmielu. Nie brakuje jednak kobiet, które preferują mniej zrównoważone bukiety smakowo-aromatyczne, a co za tym idzie – sięgają po mocniejsze odmiany piw. W dzisiejszym artykule pomożemy wybrać najlepsze piwo dla kobiet i odpowiemy na pytanie, czym właściwie jest piwo kobiece. Zaczynajmy!

Czytaj dalej Piwo kobiece – co to właściwie jest i czy istnieje?

Czy kolor butelki piwa ma znacznie?

21 Maj 2022 rok, godzina 11:11

Butelki do piwa są bezbarwne lub występują w różnych kolorach – brązowym, niebieskim oraz zielonym. Ostatni z nich (zielony) jest najczęściej spotykaną barwą, natomiast nawet osoby spożywające piwo regularnie mogą nie wiedzieć, skąd to się bierze i dlaczego butelki do piwa są zielone. W dzisiejszym artykule kompleksowo omówimy ten temat, rozwiewając wszelkie wątpliwości. Miłej lektury!

Czytaj dalej Czy kolor butelki piwa ma znacznie?

Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach

19 Maj 2022 rok, godzina 10:46

Dobór przekąski do piwa jest bardzo ważnym aspektem podczas degustacji trunków alkoholowych na bazie wody, jęczmienia oraz chmielu. Pozwala osiągnąć harmonię smaków i aromatów, co stanowi tzw. dopełnienie lub kontrast danej potrawy (dzięki temu uzyskujemy konkretny stopień intensywności posiłku). W dzisiejszym artykule przedstawimy, jak dobrać potrawę do piwa. Kilka słów o smacznych duetach! Miłej lektury.

Czytaj dalej Jak dobrać potrawę do piwa? Kilka słów o smacznych duetach

Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!

16 Maj 2022 rok, godzina 11:13

Jeśli lubisz piwo, ale za bardzo się na nim nie znasz, skorzystaj z naszego słowniczka objaśniającego podstawowe pojęcia związane z szeroko pojętym browarnictwem. Dla Twojej wygody zebraliśmy w jednym miejscu popularne skróty piwne oraz opisaliśmy najczęściej spotykane rodzaje piw i ich gatunki. Zapraszamy do lektury!

Czytaj dalej Słowniczek piwny, czyli piwne skróty, które powinieneś znać!

Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!

04 Maj 2022 rok, godzina 11:02

Jeśli lubisz piwa kraftowe o bardziej złożonym smaku, możesz zacząć przygotowywać je samodzielnie. Wbrew pozorom warzenie piwa nie jest trudne i spokojnie można to robić w warunkach domowych. Potrzebujesz jedynie podstawowego sprzętu do gotowania (warzenia) i fermentacji, miejsca oraz czasu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piwo w domu i czy w ogóle ma to sens, zachęcamy do zapoznania się z dalszą częścią tekstu, ze wskazówkami i ogólnymi poradami dla piwowarów-amatorów.

Czytaj dalej Kilka wskazówek jak powinno wyglądać warzenie piwa!

Jak przygotować pyszne drinki z piwem?

27 Kwiecień 2022 rok, godzina 10:55

Lekkie, orzeźwiające, najlepiej wyraźnie schłodzone piwo to doskonały sposób na ugaszenie pragnienia podczas letnich upałów. Oczywiście ten charakterystyczny trunek pijemy przez cały rok, również zimą, na przykład w formie aromatycznego grzańca doprawionego różnego rodzaju przyprawami. Ciekawą propozycją dla spragnionych są również drinki z piwem. Najpopularniejsza ich wersja to U-Boot, czyli piwo z wkładką. Jednak doświadczeni barmani mogą zaoferować znacznie więcej.

Czytaj dalej Jak przygotować pyszne drinki z piwem?

Czy w piwie są węglowodany?

16 Kwiecień 2022 rok, godzina 10:48

Węglowodany to jeden z podstawowych składników odżywczych, bez którego ludzki organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Znajdziemy je w większości produktów spożywczych, również w napojach alkoholowych. Węglowodany w piwie pochodzą ze zbóż. Słód wykorzystywany do warzenia piwa nigdy w całości nie jest przerobiony przez drożdże i jego część pozostaje w gotowym trunku. Im więcej nieprzerobionego słodu, tym więcej węglowodanów. Oczywiście kalorie w piwie to nie tylko węglowodany, ale i alkohol.

Czytaj dalej Czy w piwie są węglowodany?

Jak i dlaczego piwo się pieni?

04 Marzec 2022 rok, godzina 07:41

Charakterystyczna pianka to nieodłączny element dobrego piwa i coś, dzięki czemu złocisty, bursztynowy lub ciemny, niemal czarny trunek, nabiera oczekiwanych przez piwosza, przyjemnych walorów smakowych. Skąd w ogóle bierze się piana? Czy to jedynie efekt nagazowania piwa dwutlenkiem węgla? A może jest to pochodna sposobu jego nalewania do szklanki lub kufla? W końcu, dlaczego piana w jednym piwie jest gęsta i trwała, a w przypadku innego szybko zanika?

Czytaj dalej Jak i dlaczego piwo się pieni?

Jak przechowywać piwo?

25 Luty 2022 rok, godzina 07:29

Większość osób kupione w sklepie piwo odruchowo umieszcza w lodówce i o ile w przypadku tradycyjnych lagerów jest to jak najbardziej zasadne, o tyle w odniesieniu do mocnych piw oraz tych z wysoką zawartością ekstraktu już niekoniecznie. Co warte podkreślenia, w odpowiednim przechowywaniu piwa znaczenie ma nie tylko temperatura, ale także pozycja, w jakiej ustawiamy butelki. Trzeba również wspomnieć o możliwości leżakowania piwa. Dla niektórych gatunków piw jest to wręcz wskazane.

Czytaj dalej Jak przechowywać piwo?

Jak zostać domowym piwowarem?

15 Luty 2022 rok, godzina 07:23

Produkcja domowego piwa może przynieść wiele satysfakcji, zwłaszcza gdy opanujesz podstawy i zabierzesz się za samodzielne tworzenie zacierów. Gdy dopiero zaczynasz i nie chcesz szybko się zniechęcić, na początku sięgnij po brewkity, czyli gotowe zestawy do produkcji domowego piwa określonego gatunku. W kolejnym etapie możesz przejść do słodowych ekstraktów, a dopiero na końcu zabrać się za produkcję piwa od podstaw, czyli od samodzielnego przygotowania zacieru ze słodu i jego filtracji.

Czytaj dalej Jak zostać domowym piwowarem?

Skąd się bierze gorycz w piwie?

02 Luty 2022 rok, godzina 07:17

Każdy, kto choć raz spróbował dowolnego rodzaju piwa, z pewnością jako jeden z charakterystycznych elementów jego smaku wymieni gorycz. Oczywiście poziom goryczy nie jest stały i dla różnych stylów oraz gatunków piw może być diametralnie inny. Zwykle jest on pochodną gatunku i ilości użytego chmielu oraz zastosowanej metody warzenia. W tradycyjnych piwach typu lager poziom goryczy jest dość niski, natomiast w piwach typu IPA i AIPA bardzo wysoki.

Czytaj dalej Skąd się bierze gorycz w piwie?

Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!

14 Styczeń 2022 rok, godzina 10:36

Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe wakacje, a przy okazji zaliczasz się do grona miłośników piwa, zwłaszcza trunków produkowanych na niewielką skalę, przez regionalne browary, koniecznie zapoznaj się z listą polskich i zagranicznych miast, w których czeka na Ciebie mnóstwo atrakcji. Ułatwieniem w podjęciu trafnej decyzji wyjazdowej może być przygotowany przez serwis money.co.uk ranking najlepszych na świecie miast dla piwoszy. Co ciekawe, na globalnej liście znalazły się aż trzy polskie miasta.

Czytaj dalej Miasta, które powinien odwiedzić każdy piwosz!

5 przepisów na dania mięsne z piwem!

04 Styczeń 2022 rok, godzina 13:40

Jasny lager, ciemny porter lub silnie orzeźwiające IPA to popularne trunki, które smakują podane nie tylko w kuflu, ale i na talerzu. Piwo od wieków stosowane było w kuchni. W średniowieczu, ze względu na zawiesisty charakter i kaloryczne dodatki, było rodzajem płynnej potrawy, która wzbogacała codzienną, na ogół dość ubogą dietę, zwłaszcza w okresach postu. Współcześnie piwa używa się m.in. jako bazy do przygotowania marynat, sosów czy panierek, podbijając smak wielu mięsnych potraw.

Czytaj dalej 5 przepisów na dania mięsne z piwem!

Na czym polega destylacja alkoholu?

15 Grudzień 2021 rok, godzina 13:30

Zgodnie z definicją zaczerpniętą z Wikipedii za destylację uznaje się proces rozdzielenia ciekłej, wieloskładnikowej mieszaniny poprzez jej odparowanie, a następnie skroplenie występujących w niej składników. W przypadku destylacji alkoholu cieczą jest zwykle zacier, a izolowanym z niej składnikiem alkohol. Nawet przy wykorzystaniu prostej metody garnkowej czystość uzyskanego alkoholu, zwłaszcza po jego kilkukrotnej destylacji, może wynosić około 90 procent. W ten sposób od lat produkuje się domowy bimber.

Czytaj dalej Na czym polega destylacja alkoholu?

Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?

02 Grudzień 2021 rok, godzina 13:12

Łyk zimnego piwa, zwłaszcza w upalny dzień lata, nie tylko orzeźwia, ale i doskonale gasi pragnienie. Czy podawanie mocno schłodzonego trunku jest jednak zawsze właściwe? Do jakiej temperatury należy schłodzić piwo, by nie utracić jego naturalnych właściwości smakowych i zapachowych? Czy w ogóle istnieje coś takiego jak optymalna temperatura podawania piwa? Jak w tym kontekście klasyfikować piwa grzane?

Czytaj dalej Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania piwa?

Jak właściwie degustować piwo?

30 Listopad 2021 rok, godzina 12:49

Jeśli chętnie sięgasz po piwa kraftowe oferujące głębsze smaki, naucz się podstaw ich prawidłowej degustacji. Dzięki odpowiedniemu podawaniu takiego piwa zyskasz możliwość odkrycia zaklętych w nim, niezwykle oryginalnych aromatów. Co warte podkreślenia, umiejętna degustacja odnosi się nie tylko do piw rzemieślniczych, ale i popularnych lagerów z marketu. Serwując je w szkle, w odpowiedniej temperaturze, wydobędziesz z nich pełnię prostszych, ale równie przyjemnych, orzeźwiających smaków.

Czytaj dalej Jak właściwie degustować piwo?

Rodzaje szkła do piwa

15 Listopad 2021 rok, godzina 12:46

Jeśli szukasz sposobu na wydobycie głębi aromatu określonego gatunku piwa, musisz zadbać nie tylko o jego odpowiednią temperaturę, ale także rodzaj szkła, w jakim zamierzasz je podać. Zdecydowana większości współczesnych pubów korzysta z wysokich szklanek o cienkich ściankach lub kufli wykonanych z grubego, ciężkiego szkła, uzupełnionych charakterystycznym uchwytem. Piwo może być serwowane również w innych rodzajach szkła. Z jakimi jego rodzajami możesz się spotkać w pubie lub restauracji?

Czytaj dalej Rodzaje szkła do piwa

Korzystając z tej witryny, zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. Możesz zmienić ustawienia dotyczące plików cookie w dowolnym momencie, a także dowiedzieć się więcej na ich temat